„Chipul şi asemănarea” de Rodica Marian, lansat la USR-Cluj

ian. 18th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 19 ianuarie 2012, ora 12:00, la USR-filiala Cluj (Str. Universităţii nr. 1), va avea loc lansarea volumului de poeme „Chipul şi asemănarea” de Rodica Marian, colecţia „Scriitorii Transilvaniei”, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Volumul va fi prezentat de Irina Petraş, Ion Pop şi Petru Poantă. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România- Filiala Cluj şi de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă.

„Cheia potrivită de lectură a volumului Rodicăi Marian o oferă însuşi titlul volumului – Chipul şi asemănarea. Sintagma trimite la mitul biblic conform căruia omul este o creatură impură, o imitaţie deci, asemănătoare cu chipul, respectiv cu esenţa divină însă nu identică. Pentru o înţelegere adecvată a cristalizării lui în lirica Rodicăi Marian, mitul acesta trebuie corelat cu metafizica platoniciană în care lumea fenomenală reprezintă o copie degradată a ideii, a transcendenţei arhetipale. Deşi aparţine lumii fenomenale, omul, măcar ca nostalgie, are şi o natură divină. Ea însă nu i se revelează niciodată plenar şi definitiv, căci fiinţa sa, scindată, nu se manifestă ca un eu integrat, substanţial, ci ca o succesiune de alteri care sunt ipostaze precare ale efemerităţii fiinţei.” (Petru Poantă)

Număr de vizualizări :961


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro