“Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei: De la „Citizen Kane” la „Al 41-lea” (1939-1956)” de Tudor Caranfil

ian. 12th, 2012 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, în Colecţia “CINEMA”, va apărea volumul al V-a: “Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei: De la „Citizen Kane” la „Al 41-lea” (1939-1956)” de Tudor Caranfil , ediţia a II-a, revăzută şi adăugită.

Plecând de la definiţia „capodoperei”, ce se referă nu doar la calităţile estetice ale unui film, ci şi la locul istoric pe care a reuşit să-l ocupe acesta, autorul „povesteşte” şi analizează producţii cinematografice de reper din istoria celei de-a şaptea arte, trecând prin nume sonore ale mijlocului de secol XX: Serghei Eisenstein, Charles Chaplin, Orson Welles, André Malraux şi Grigori Ciuhrai. Apreciatul critic de film operează în savuroasele sale studii cu perspective multiple: elaborarea mizanscenei, definirea specificului muncii actorului şi a regizorului sau comunicarea de idei dintre creatorii aşa-numitelor „filme de autor”.

TUDOR CARANFIL, absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, este critic şi istoric de film, realizator de emisiuni TV. Este invitat permanent al Festivalurilor de la Cannes şi de la Berlin şi membru în juriul FIPRESCI. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), Romanul unui film: „Cetăţeanul Kane” (1978, 2008), Dicţionar de filme româneşti (2002), Dicţionar universal de filme (2002, 2003, 2008).

Volumul I al “Istoriei cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei” a fost inclus în 2010 pe lista „Cele mai bune cărţi de film”, realizată de un juriu internaţional independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA), cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Număr de vizualizări :1014


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro