Turneul „Cele trei dive”: mezzo-soprana Ruxandra Donose și sopranele Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva

dec. 15th, 2011 | By | Category: Proiecte

Joi, 15 decembrie 2011, la Cafeneaua Readers din București a avut loc conferinţa de presă ce deschide turneul naţional extraordinar intitulat “Cele trei dive”, care se va desfăşura la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, în perioada 17 23 decembrie 2011, după următorul program: Sala Filarmonicii din Iaşi, pe 17 decembrie, ora 19, Sala Auditorium Maximum UBB din Cluj Napoca pe 19 decembrie, ora 19, Sala Capitol din Timişoara pe 21 decembrie, ora 19 , Sala Radio, Bucureşti, pe 23 decembrie, ora 19, împreună cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Iurie Florea.

Prezente la conferinţa de presă, cele trei eroine ale proiectului, mezzo-soprana Ruxandra Donose și sopranele Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva, alături de pianistul Horia Mihail, iniţiator al turneului împreună cu Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef Radio România Cultural, au vorbit jurnaliştilor prezenţi despre sentimentele şi gândurile cu care vin de pe cele mai mari scene ale lumii să cânte, în prag de sărbători, publicului din România.

”Simplul fapt de a fi acasă şi de a cânta acasă este un lucru foarte bun. Eu aduc aici de fiecare dată din ceea ce am câştigat şi am adunat pe marile scene ale lumii”, a declarat Ruxandra Donose.

”Sunt fericită să pot să fiu alături de cele două colege şi să dăm, un buchet de pagini muzicale publicului chiar de sărbători. Cred că este un cadou frumos şi că îl vor aprecia”. (Leontina Văduva)

Cea mai rar prezentă pe scenele de acasă dintre cele trei cântărețe, Teodora Gheorghiu a spus: O apreciez pe Ruxandra Donose pentru că este un magnet pe scenă şi Leontina la fel. Două personalităţi total aparte, dar ajung la suflet la fel de repede. Stilurile sunt diferite, bineînţeles”.

Pianistul Horia Mihail a declarat : “Pentru mine este o experiență nouă, deși are multe elemente comune cu ceea ce am făcut în ultimii ani. Pe de o parte am contact cu un altfel de trio, pe de altă parte este vorba de plăcerea autentică pe care o am în orice experiență nouă, în cazul acesta aceea de a prezenta publicului din trei mari orașe ale țării trei artiste de anvergură care ne reprezintă la un astfel de nivel peste hotare.“

“Generosul concept ce poartă numele Născut în România, pe care am căutat să-l urmăresc în toate proiectele pe care le-am iniția pe parcursul acestui an prin Radio România Cultural se regăsește, iată, și în acest ultim eveniment al anului, cel mai ambițios, care aduce pe scenele noastre trei artiste diferite,care vin din Franța, Austria sau Elveția pentru a încânta alături de Horia Mihail publicul din trei metropole culturale ale țării. Mă bucur că Radio România Cultural, în calitatea sa de post national dedicate culturii, este cel care poate face acest dar publicului din Iași, Cluj și Timișoara.“, a declarat Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef Radio România Cultural.

Unul dintre numele celebre ale generaţiei sale la nivel internaţional, mezzo-soprana Ruxandra Donose s-a bucurat de aprecierea criticii şi a publicului pe scenele de operă şi în sălile de concert peste tot unde a cântat în întreaga lume. Vocalitatea ei expresivă, muzicalitatea şi eleganţa prezenţei scenice i-au permis abordarea unui repertoriu larg atât de operă cât şi vocal-simfonic. De la Opera de Stat din Viena, angajamentele au condus-o în întreaga lume, de la Royal Opera House Covent Garden din Londra la Metropolitan Opera New York, de la San Francisco Opera la operele naţionale din Paris, Berlin, Los Angeles, Munchen, Madrid sau Tokyo.

Teodora Gheorghiu a cântat alături de o serie dintre cei mai importanţi dirijori din lume, precum Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst, Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer şi Christophe Rousset. În afara scenei de operă, cariera Teodorei Gheorghiu este bogată în apariţii în recitaluri şi concerte vocal-simfonice. Dintre reperele acesteia, amintim colaborările cu Academy of Ancient Music din Londra, Orchestre Symphonique de la Monnaie, Orchestre National de Belgique, Lucerne Symphony Orchestra.

Leontina Văduva, o mare soprană cu o voce lirică inconfundabilă, excelează în personajele pline de poezie precum cel al Julietei, al Violetei din Traviata sau al Margaretei din Faust, creaţii în care şi-a demonstrat măiestria artistică şi farmecul inimitabil. Din marile scene pe care a cântat amintim Paris (Opera Bastille, Châtelet, Opera Comică, Théâtre des Champs Elysées, Sala Gaveau), Londra (Covent Garden), Milano (La Scalla), Viena (Staatsoper), New York (Metropolitan).

Organizatori: Radio România Cultural şi asociația culturală Accendo. Coproducători: TVR 3, Radio România Regional (TVR Iaşi şi Radio Iaşi, TVR Cluj şi Radio Cluj, TVR Timişoara şi Radio Timişoara).

Partener :Readers Cafe

Sponsori :Tarom, JTI

Cu susţinerea : Athenee Palace Hilton, Nissa, Cercul militar naţional la aniversarea a 135 de ani de existenţă, Sonja Handmade Jewellery, Ramada Majestic

Parteneri: Directia Formaţii Muzicale, Filarmonica din Iaşi, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica din Timişoara.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Bucureşti FM, Şapte seri, România Liberă, Academia Caţavencu, Tabu, Be Where, Observator Cultural, Hotnews, VIP, Librăriile Humanitas şi site-urile Liternet, Agenţia de Carte, artactmagazine, online gallery.

Detalii pe www.celetreidive.ro

Număr de vizualizări :2690


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro