Mihail Şişkin şi Vladimir Sorokin, laureaţii celui mai important premiu literar din Rusia

dec. 7th, 2011 | By | Category: Eveniment

Scriitorii Mihail Şişkin şi Vladimir Sorokin au fost declaraţi câştigătorii celui mai important premiu literar din Rusia, Bolshaja kniga („Marea carte“), în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Moscova. Premiul întâi a constat în suma de trei milioane de ruble (aproximativ 100.000 de dolari) şi a fost câştigat de Mihail Şişkin pentru romanul “Pismovnik”. Cel de-al doilea câştigător a fost Vladimir Sorokin cu romanul “Metel” („Viscolul“). Ambele titluri sunt în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing, în colecţia “literatură universală”.


Romanul “Pismovnik” de Mihail Şişkin, care urmează să apară la Curtea Veche Publishing în vara anului 2012, este de o simplitate deconcertantă: o femeie, un bărbat şi scrisorile lor de dragoste. O casă la ţară, prima iubire. Scrisorile lor vorbesc despre tot ceea ce se poate întâmpla în viaţă: despre familie, despre copilărie, despre bucurie şi despre tristeţe; împreună alcătuiesc romanul unei iubiri, sau poate al unei morţi, fiindcă „nicio carte mare, niciun tablou nu sunt deloc despre iubire. Numai lasă impresia că sunt despre iubire, ca să fie interesante. Dar, de fapt, sunt despre moarte. În cărţi, iubirea e un fel de scut, mai bine zis, un fel de legătură peste ochi. Ca să nu vezi. Ca să nu fie aşa de înfricoşător.“
De-a lungul carierei, Mihail Şişkin a câştigat mai multe premii: în anul 2000, i-a revenit Russkii Buker pentru romanul “Vzjatie Izmaila”. Între timp, un alt roman, intitulat “Venerin volos” a primit premiul pentru cel mai bun bestseller şi premiul Bolshaja kniga.
Romanul „Metel” („Viscolul“, în pregătire la Curtea Veche Publishing) de Vladimir Sorokin este povestea unei călătorii aproape kafkiene pe care cei doi protagonişti, un medic şi călăuza lui, încearcă să o ducă la bun sfârşit pe un viscol năprasnic. La capătul drumului, pe medic îl aşteaptă victimele unei boli misterioase care transformă oamenii în zombi, însă infernul hibernal se va dovedi fără scăpare. Romanul s-a bucurat şi de premiul New Prose, oferit de Fundaţia Mihail Prohorov.

Premiul al treilea, care a adus câştigătorului suma de un milion de ruble, a fost înmânat lui Dmitri Bîkov pentru romanul “Ostromov”.

Bolshaja kniga este un premiu înfiinţat în anul 2005 şi care se decernează anual cu sprijinul a numeroase organizaţii culturale din Rusia: Centrul pentru Susţinerea Literaturii din Rusia, Agenţia Federală de Presă şi Mass Media, Institutul Literaturii Ruse. Spre deosebire de alte competiţii asemănătoare, Bolshaja kniga este deschisă faţă de orice tip de proză scrisă în limba rusă.

Număr de vizualizări :1498


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro