Înscrieri pentru rezidenţele internaționale de dans ArtistNe(s)t- E-MOTIONAL Bodies & Cities

dec. 5th, 2011 | By | Category: Proiecte

Lansat la începutul verii 2011 pentru o perioadă de doi ani, programul de mobilitate şi schimburi artistice în domeniul dansului contemporan E-MOTIONAL Bodies & Cities deschide o nouă componentă de activitate – Rezidenţele internaționale ArtistNe(s)t. Programul îşi propune să sprijine dezvoltarea de noi creaţii artistice ale coregrafilor tineri sau deja afirmaţi pe scena de dans din cele 6 ţări participante la proiect: România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia. Programul de rezidenţe continuă și extinde acțiunea Reţelei de rezidenţe artistice ArtistNe(s)t din România, constituită de Gabriela Tudor şi Programul Cultural Elveţian în România în 2006. Proiectul este co-finanţat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Coregrafii, individual sau alături de un colaborator la alegere (dansator, artist vizual, manager etc.) vor beneficia de o rezidenţă de patru săptămâni pentru a dezvolta un proiect aflat  în lucru, pentru a începe un nou proiect sau pentru a colabora cu artişti locali. O atenţie specială va fi acordată acelor proiecte a căror temă are legatură cu tematica generală a programului – E-MOTIONAL Bodies & Cities, precum şi colaborărilor cu artişti şi comunităţi artistice locale. E-MOTIONAL va acoperi costurile de transport, diurnă, cazare, și un onorariu alocat pe proiect selectat, și va asigura spaţiile de repetiţie pe parcursul rezidenței.
Organizaţia-gazdă va sprijini artiștii beneficiari în stabilirea de întâlniri cu comunitatea artistică locală, în realizarea de prezentări informale și organizarea de ateliere deschise artiștilor locali. Artiștii invitați vor conduce sesiuni de warm-up pentru dansatorii locali, ateliere pentru profesionişti sau publicul interesat, sau vor susţine prezentări ale activităţii lor artistice. Fiecare rezidenţă se va încheia cu o prezentare informală susținută de artiștii participanți la rezidență.

La actuala sesiune de cereri de proiecte, profesioniștii români din dans se pot înscrie pentru următoarele destinaţii:

IRLANDA:   2 rezidenţe în perioada 20 februarie – 18 martie 2012 și 3-30 septembrie 2012

(Dublin & Limerick)

Organizaţiile-gazdă sunt Dance Ireland (Dublin), Academia Irlandeză Internaţională  de

Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick.

Persoana de contact: Elisabetta Bisaro, elisabetta.bisaro@danceireland.ie.

CIPRU:   2 rezidenţe în august 2012

Organizaţia-gazdă este Dance House Lemesos (Limassol).

Persoana de contact: Natasa Georgiou, info@dancehouselemesos.com.

TERMEN LIMITĂ de depunere a proiectelor:

16 decembrie 2011 (pentru rezidenţa din februarie-martie din Irlanda)

29 februarie 2012 (pentru celelalte rezidenţe)
Candidaţii selecționați vor fi anunţaţi la începutul lunii ianuarie 2012 (pentru rezidenţa din februarie-martie din Irlanda), respectiv la mijlocul lunii martie 2012 (pentru celelalte rezidenţe).

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.e-motional.eu.

Fundația Gabriela Tudor și partenerii asociați din România – Centrul de Cultură „George Apostu” și  Asociaţia „ArtistNe(s)t” – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti vor găzdui în 2012 la București și Bacău o serie de patru rezidențe internaționale în cadrul E-MOTIONAL Bodies & Cities.  Rezidențele vor avea loc în iunie și septembrie 2012 și vor fi deschise artiștilor din Cipru, Irlanda, Marea Britanie și Turcia.

Primele rezidenţe ArtistNe(s)t susținute de Fundația Gabriela Tudor în cadrul E-MOTIONAL s-au desfăşurat la Riga în perioada 1-29 septembrie 2011, cu participarea coregrafelor Mihaela Dancs și Mădălina Dan, și ulterior la Bucureşti şi Bacău în perioada 3-31 octombrie cu participarea artiştilor Katrina Albuze (Letonia) şi grupului Paul Dunca (România) – Krassen Krastev (Bulgaria).
E-MOTIONAL Bodies & Cities este realizat de Fundaţia Gabriela Tudor (RO, iniţiator şi organizator principal), Dublin Dance Festival (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de co-organizatori, cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Parteneri asociaţi sînt ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Dance Ireland, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

E-MOTIONAL îşi propune să identifice, stimuleze, atragă şi susţină talentul şi creativitatea la nivel european prin conectarea artiştilor şi managerilor din dans din ţările care participă la proiect. Activităţile din proiect includ burse de mobilitate, rezidenţe, cercetare artistică, schimburi de spectacole şi co-producţii. Dezvoltarea profesională a artiştilor şi a managerilor culturali şi încurajarea experimentului artistic reprezintă elemente esenţiale în viziunea proiectului.

Număr de vizualizări :1413


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro