Concert extraordinar dedicat încheierii preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene, la Sala Radio

dec. 14th, 2011 | By | Category: Postcard

Vineri, 16 decembrie 2011, ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti, va avea loc un concert extraordinar, dedicat încheierii preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din Bucureşti în colaborare cu Formațiile Muzicale Radio. Concertul se va desfăşura sub bagheta lui Tomasz Bugaj, unul dintre cei mai importanţi dirijori polonezi şi îl va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail. Evenimentul se va bucura de participarea tenorului Marius Vlad Budoiu şi a Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

În perioada iunie-decembrie 2011, Polonia a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pe agendă a existat, dincolo de programele cu conţinut de ordin politic, social sau economic şi un program dens de politici culturale. Congresul Cultural European – primul de acest gen din istorie – care a avut loc în septembrie, la Wrocław, a reprezentat doar vârful de lance. În cele şase luni, Polonia a investit multă energie în a organiza evenimente prin toate institutele culturale poloneze, inclusiv prin cel de la Bucureşti. Fie că este vorba despre film, muzică, teatru de stradă sau expoziţii (de afişe, orfevrărie sau comicsuri), Institutul Polonez din Bucureşti a derulat aproximativ zece proiecte făcând parte din acest program naţional, iar cel de încheiere, din data de 16 decembrie, va fi cu siguranţă unul dintre cele mai spectaculoase.

În deschiderea concertului va fi interpretată Rapsodia română nr. 2 în re major, op. 11 de George Enescu, apoi publicul va putea asculta Variaţiuni pe o temă de Paganini de Witold Lutosławski, muzician polonez și unul dintre cei mai mari compozitori europeni ai secolului XX. Pianistul Horia Mihail va interpreta în primă audiție în România această versiune a lucrării pentru pian solo şi orchestră, împreună cu Orchestra Națională Radio. În partea a doua a concertului se va audia lucrarea Harnasie, pentru tenor solo, cor mixt şi orchestră op. 55 de Karol Szymanowski, un alt important compozitor și pianist polonez. Alături de tenorul Marius Vlad Budoiu, va interpreta Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia,  pe un scenariu la care a colaborat însuși compozitorul.

Unul dintre cei mai importanţi dirijori polonezi ai generaţiei de după război, Tomasz Bugaj a colaborat cu toate orchestrele importante din Polonia, în special cu Filarmonica Naţională din Varşovia şi cu Orchestra Simfonică Naţională a Radio Polonia. A fost directorul artistic şi dirijor principal al Filarmonicii din Cracovia, director muzical al Operei Naţionale din Varşovia şi director artistic al orchestrelor filarmonicilor din Bydgoszcz şi Łódź. Este şeful catedrei de dirijat la Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin din Varşovia, pe care a absolvit-o în 1974. Premiile pe care le-a câştigat aproape imediat după încheierea studiilor i-au dat prilejul să dirijeze orchestre de prestigiu din Marea Britanie, Germania, Austria, Cehia, Finlanda, Norvegia, Spania, Olanda, Italia, Rusia şi din America de Sud, fără a lua în calcul activitatea sa din Polonia. Departe de a se rezuma la orchestrele simfonice, Tomasz Bugaj are un palmares deosebit şi în ceea ce priveşte activitatea sa legată de operă şi operetă. Timp de mai multe stagiuni a colaborat de asemenea cu Opera de Cameră din Varşovia, inclusiv în calitate de director muzical şi dirijor principal. A lucrat cu Opera Nord din Marea Britanie, Opera din Bilbao (Spania), Opera Naţională Poloneză, dirijând opere de Haydn, Pergolesi, Paisiello, Cimarosa, Telemann, Haendel, Rossini, Donizetti, Mozart, Verdi, Offenbach, Weill, Szymanowski, Prokofiev şi alţii. Este foarte apreciat pentru interpretările creaţiilor lui Bach, Mozart, Penderecki, Karłowicz, Szymanowski sau Lutosławski. La compania de înregistrări Orpheo au apărut două dintre operele dirijate de el cu Bayerisch Rundfunk: La danza şi La Corona de Cristoph W. Gluck.
Distins în anul 1999 cu Artist Diploma a Universității din Boston, în cadrul prestigioasei instituții studiind cu Anthony di Bonaventura, Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. Din 2003 face parte, alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma, din celebrul grup „Romanian Piano Trio”, iar din 2009 este solist al Formațiilor Muzicale Radio. În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care îl va continua în anii următori. În vara anului 2011, Horia Mihail a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, iar în septembrie 2011 la Festivalul Internaţional „George Enescu”. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară. Muzicianul are în proiect recitaluri la Berlin, Praga, München etc.
Tenorul Marius Vlad Budoiu este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi colaborează cu cele mai importante teatre lirice şi filarmonici din ţară. Primele roluri la Opera din Cluj au fost Rodolfo din „La Bohème” şi Alfredo din „La Traviata”. Apoi au urmat o serie de roluri mozartiene: Don Ottavio din „Don Giovanni”, Tamino din „Flautul fermecat” şi Idomeneo din „Idomeneo”. Cu rolul Tamino şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 1996. De asemenea are un bogat repertoriu vocal-simfonic, de la Händel – „Mesia”, “Judas Maccabeus”, “Israel în Egipt” – la lucrări ale secolului XX ale unor compozitori ca Benjamin Britten – „Recviemul de război”, “Serenade”. A cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Japonia.
Ultimele debuturi ale lui Marius Vlad Budoiu în repertoriul liric au fost în Nemorino din „L’Elisir d’amore” şi în rolul titular din „Faust”. A urmat o schimbare de repertoriu, care s-a produs treptat. Astfel au urmat rolurile: Pinkerton din „Madama Butterfly”, Don José din „Carmen”, Radames din „Aida”, Cavaradossi din „Tosca”, Canio din „I Pagliacci”, Turiddu din „Cavalleria rusticana”, Don Carlo din „Don Carlo” şi Manrico din „Il Trovatore”. Repertoriul în care tenorul Marius Vlad Budoiu s-a lansat în ultimii ani este cel spinto-dramatic. Astfel a interpretat cu succes Otello din „Otello”, Calaf din „Turandot”, Don Alvaro din „La Forza del destino” şi Samson din „Samson et Dalila”. În anul 2010 a urmat debutul în repertoriul wagnerian, cu Erik din „Olandezul zburător”, iar de curând a fost protagonistul noii montări cu opera Lohengrin la Opera Naţională Bucureşti.

Număr de vizualizări :1345


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro