„Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” de Alex Goldiş

dec. 15th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică şi istorie literară”, a apărut volumul „Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” de Alex Goldiş. Autorul a fost distins cu premiul „Tânărul critic al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din ianuarie 2011. “Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” este prima încercare de a privi sintetic, global, critica românească într-una dintre cele mai complicate epoci ale sale. Ea reface istoria decăderii şi a liberalizării criticii postbelice, prin stabilirea liniilor de forţă ale relaţiei dintre literatură şi ideologie. Nu în ultimul rând, studiul propune o meditaţie implicită asupra metodelor de investigaţie a unei perioade atipice, în care limbajul literar a fost permanent scurtcircuitat de cel politic.

„Practicând o critică remarcabil documentată, empatică şi lipsită de prejudecăţi, Alex Goldiş dă relief pasionant unui peisaj literar considerat de multe ori deşertic, într-o sinteză de anvergură care articulează cu claritate şi pregnanţă istoricul, tipologia şi ierarhia criticii româneşti din intervalul 1948-1971. Prin calităţile ştiinţifice, prin expresivitatea elegantă a limbajului, prin atitudinea fermă şi în acelaşi timp atentă la nuanţe, “Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” atinge excelenţa şi consacră o incontestabilă vocaţie în spaţiul criticii românesti de azi.” (Sanda Cordoş)

„Critica lui Alex Goldiş are deopotrivă dicţiunea ideii şi verva expresiei acute, rigoarea adecvării şi scrupulozitatea aplicaţiei, într-un ton de salutară ironie controlată, de tranşanţă şi echilibru esenţial, şi în cercetarea dedicată criticii româneşti din primele trei decenii postbelice. O cercetare în totul riguroasă, cu evidente merite de expresie şi de tensiune, vivacitate şi ritm al dezbaterii; cercetare ce-ar merita răsplătită ca o summa şi cu o summa.” (Al. Cistelecan)

Număr de vizualizări :1578


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro