„Până la capătul pământului” de David Grossman, „cea mai bună creaţie literară scrisă vreodată în limba ebraică”

dec. 20th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom”, va apărea volumul „Până la capătul pământului” de David Grossman, unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Traducere din limba ebraică de Ioana Petridean. „Cea mai bună carte a anului 2011 în Franţa”, potrivit Lire, volumul a mai fost recompensat şi cu prestigiosul Medicis Etranger, fiind considerat „cea mai bună creaţie literară scrisă vreodată în limba ebraică”.

David Grossman, născut în 1954, este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, tradus în peste 30 de limbi. Este un cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru acceptarea Palestinei ca stat.

„Până la capătul pământului” este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Ora îşi vede viaţa răvăşită când Ofer, fiul ei, în loc să se întoarcă acasă la sfârşitul serviciului militar, se oferă voluntar într-o misiune periculoasă. Determinată să nu aştepte ca eventualele veşti teribile să ajungă la ea, decide să pornească într-o călătorie, însoţită de un fost iubit şi bun prieten, Avram – un om cu o personalitate artistică pronunţată, care duce din păcate o viaţă retrasă, marcată de amintirile atrocităţilor pe care le-a trăit ca prizonier în razboiul de Yom Kippur. Ora îi povesteşte despre viaţa ei şi a lui Ofer şi, cu cât tensiunea creşte, parcă nu se poate opri din povestit, ca şi când pomenirea continuă a fiului ei l-ar păzi cumva de pericole. Cei doi călători se plimbă înainte şi înapoi printre amintiri, trecând de la greutăţile şi frumuseţea vieţii în familie la ororile războiului.

Număr de vizualizări :2068


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro