„Ion Barbu” de Dinu Pillat şi „Muscelul. Mărturii în timp” de Adrian Săvoiu, lansate la Câmpulung-Muscel

dec. 23rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 27 decembrie 2011, ora 11:00, la Galeria Arta (str. Negru Vodă nr. 111, Câmpulung-Muscel), vor fi lansate volumele „Ion Barbu” de Dinu Pillat (ediţie de Ioan Crăciun; text îngrijit de Rodica Pandele) şi volumul „Muscelul. Mărturii în timp” de Adrian Săvoiu, Editura Ars Docendi. Volumele vor fi prezentate de Ioan Crăciun, directorul Editurii Ars Docendi.

Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, s-a născut pe 19 noiembrie 1921 la Bucureşti. A făcut clasele primare şi secundare la Liceul Spiru Haret din Bucureşti, debutând cu proze lirice şi critică literară în paginile revistei şcolii, Vlăstarul. Între 1940 şi 1944 a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, Cornelia (Nelli) Filipescu. După absolvirea facultăţii a devenit asistentul profesorului G. Călinescu la Catedra de istorie a literaturii române moderne. Şi-a susţinut teza de doctorat, sub îndrumarea lui G. Călinescu, în 1947, cu studiile Romanul de senzaţie în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi Contribuţiuni la biografia lui Ion Pillat. În acelaşi an, în urma unei restructurări pe criterii politice, a fost îndepărtat de la catedră. Între 1950 şi 1956 a lucrat pe un post de casier şi apoi de pontator la cooperativa de praf de sânge „Muntenia”. În toamna lui 1956, G. Călinescu a reuşit să-l aducă la Institutul de Istorie Literară şi Folclor, al cărui director devenise, pe un post de cercetător. Arestat de Securitate în primăvara lui 1959, este anchetat şi inculpat în aşa-numitul „proces al intelectualilor”, în „lotul Noica-Pillat”; i se dă o condamnare de 25 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire împotriva ordinii sociale”, unul dintre principalele capete de acuzare fiind romanul Aşteptând ceasul de apoi, scris în 1948 şi dat ulterior spre lectură unor cunoscuţi, inculpaţi şi ei în proces. Eliberat din închisoare în 1964, în urma amnistiei generale a deţinuţilor politici, e reîncadrat în acelaşi an la institutul condus de G. Călinescu. În 1975, în urma unei noi restructurări pe criterii politice, este dat afară şi retrogradat pe un post de documentarist la Biblioteca Centrală Universitară. Bolnav de cancer, moare pe 5 decembrie 1975.
Scrieri publicate. Romane: Tinereţe ciudată (Ed. Modernă, Bucureşti, 1943), Moartea cotidiană (Ed. Vatra, Bucureşti, 1946); aceste două romane, împreună cu Jurnalul unui adolescent, au apărut ulterior într-un singur volum, sub titlulTinereţe ciudată (Ed. Minerva, Bucureşti, 1984); Aşteptând ceasul de apoi (Ed. Humanitas, Bucureşti, 2010). Studii şi monografii: Mozaic istorico-literar (EPL, Bucureşti, 1969; ed. a II-a, Ed. Eminescu, Bucureşti, 1971), Ion Barbu (Ed. Tineretului, Bucureşti, 1969), Dostoievski în conştiinţa literară românească (Cartea Românească, Bucureşti, 1976), Itinerarii istorico-literare, ed. de George Muntean (Ed. Minerva, Bucureşti, 1978).

Adrian Săvoiu este un eminent profesor al Liceului Al.I. Cuza, din Bucureşti, autor de lucrări ştiinţifice şi de manuale şcolare, dar şi a unor volume despre istoria Muscelului. Dintre acestea din urmă, amintim doar „Câmpulungul în mărturiile vremii”, „Câmpulungul în hărţi ale Johaness Honterus şi Sebastian Munster”, „Mănăstirea Nămăieşti în mărturisiri ale peregrinilor”, sau „Câmpulung Muscel – scrinul cu amintiri”. Cecetător asiduu în arhive şi în documentele Academiei Române, profesorul Adrian Săvoiu a scos la lumină scrieri şi date inedite despre Muscelul de odinioară.

Număr de vizualizări :2328


One Comment to “„Ion Barbu” de Dinu Pillat şi „Muscelul. Mărturii în timp” de Adrian Săvoiu, lansate la Câmpulung-Muscel”

  1. Cunosc acest om minunat care a publicat numeroase carti si manuale iar aceasta pot spune ca este cea mai complexa carte si tot ce a publicat dansul despre Campulung in majoritatea cartilor pe care lea scris aminteste cu mare bucurie despre orasul unde a copilarit si la format pentru viata.Dumnezeu sai dea sanatate si sa l tina in viata cat mai mult pt .ca avem nevoie de valori si prin ceia ce ne lasa in viata tot ce scrie ne ajuta sa intelegem ca trebuie sa ne intoarcem la origini la esenta vieti si sa nu uitam cine suntem .Va doresc sa ne traiti intru multi ani ! Ne mandrim ca ne reprezintati orasul Campulung cu mare cinste in lume sil faceti cunoscut peste tot .Sunteti un om minunat si iubit de noi Campulungeni .Va doresc spor bogat in scriere si publicare .

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro