„Confidenţe. 42 de convorbiri cu Angela Martin” de Kjell Espmark

dec. 7th, 2011 | By | Category: Postcard

De curând, la Editura Curtea Veche a apărut volumul „Confidenţe. 42 de convorbiri cu Angela Martin” de Kjell Espmark, unul dintre reprezentanţii proeminenţi ai literaturii suedeze contemporane, membru al Academiei Suedeze din 1981, iar din 1988 până în 2005 – preşedinte al Comitetului Nobel din cadrul aceleiaşi Academii.


Volumul cuprinde 42 de convorbiri, un dialog purtat timp de trei ani în cadrul revistei „Cultura”, special pentru cititorii români. Aceste convorbiri nu au fost niciodată publicate în Suedia.

„După ce mi-a luat un interviu mai amplu, Angela Martin mi-a propus să ne continuăm discuţia în revista Cultura şi am acceptat cu bucurie. Pe de-o parte, demonstrase perspicacitate în ceea ce priveşte subiectele literare şi de politică culturală, pe de alta, întrebările ei îmi ofereau ocazia de a-mi exprima opiniile în anumite privinţe, importante pentru mine, dar nu neapărat şi pentru mediul cultural suedez. Mi se punea la dispoziţie un for în care aveam libertatea de a lua atitudine în probleme care mă interesau cu adevărat -, iar acest dialog a durat trei ani!”, a declarat Kjell Espmark.

„Nu am discutat decât tangenţial despre calitatea interlocutorului meu de preşedinte al Comitetului Nobel pentru literatură din 1998 până în 2005 şi, ulterior, de membru al acestuia. Dar nu pentru că am neglijat subiectul, alminteri extrem de interesant, ci pentru că am ales să-i acord întâietate scriitorului. Pe acesta am ţinut să-l întreb cum se raportează la lume, care este viziunea lui asupra actului de creaţie, cum se regăseşte, critic fiind, în propria-i literatură, cum vede relaţia scriitorului cu puterea, ce crede despre şansele propriilor noastre culturi în lumea globală spre care ne îndreptăm şi, nu în ultimul rând, cât de aproape de idealul său este Europa în care trăim.”, a spus Angela Martin.

Număr de vizualizări :1373


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro