„Rigoletto”- spectacol aniversar Florin Farcaş

nov. 29th, 2011 | By | Category: Proiecte

Vineri, 2 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, va avea loc o reprezentaţie a operei „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în cinstea tenorului Florin Farcaş. Solist de marcă al Operei Naţionale Bucureşti în anii ‘70 şi ‘80, tenorul Florin Farcaş a debutat pe prima scenă lirică a ţării la data de 11 iunie 1970, în rolul Turiddu din „Cavalleria rusticana” (Pietro Mascagni), după ce a fost, în prealabil, solist al Operei Braşov.


După debutul lui Florin Farcaş la ONB au urmat roluri mari, de facturi diferite. A cântat roluri pucciniene precum Calaf din „Turandot”, Rodolfo din „La Bohème”; verdiene, Manrico din „Trubadurul”, Ernani din opera cu omonimă, Radames din „Aida”; alături de roluri ca Don José din „Carmen” ( Georges Bizet), Erik din „Olandezul zburător” (Richard Wagner) etc. Florin Farcaş a făcut parte din generaţia de aur a Operei Naţionale Bucureşti, cântând alături de personalităţi ale scenei lirice româneşti precum Ladislau Konya, Nicolae Florei, Mariana Stoica, Teodora Lucaciu, Zenaida Pally, Dan Zancu, Octav Enigărescu şi mulţi alţii.
Invitata specială a acestui eveniment este soprana de origine română,Valentina Farcaş, care va interpreta rolul Gildei. Valentina Farcaş şi-a facut debutul la Festivalul Salzburg în „Răpirea din serai” (W.A Mozart), unde a fost foarte apreciată de critici. Debutul său în Statele Unite ale Americii a fost marcat de rolul Adinei în „Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), la Opera Palm Beach-Florida. În ansambul Operei Comice din Berlin, Valentina Farcaş a avut numeroase roluri principale, printre care cel al Gildei în „Rigoletto” (Giuseppe Verdi) şi Hermione în „Oreste” (Georg Friedrich Hنndel). Printre rolurile importante interpretate de Valentina Farcaş se numară si Musetta din „La Bohème” (Giacomo Puccini). Soprana româncă a absolvit Folkwang Hochschule din Essen (una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Germania) şi a studiat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Pe langă Valentina Farcaş, din distribuţie mai fac parte: Robert Nagy (artist invitat), Eugen Secobeanu, Pompeiu Hărăşteanu, Oana Andra, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Florin Simionca, Valentin Racoveanu, Ştefan Schuller, Cristina Eremia, Adrian Ionescu. Vor evolua soliştii de balet: Rodica Fiastru, Gabriela Mocanu, Beatrice Şerbănescu, Ileana Sora, George Mocanu, Răducu Milea, Gabriel Luca, Andrei Nicolae, iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Iurie Florea.

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro