Păsările din vis”, un proiect multiart de Simona Grazia Dima şi Nicolae Macovei-Makovei, la MNLR

nov. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 7 noiembrie 2011, de la ora 15.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din București, va avea loc evenimentul poetico-pictural „Păsările din vis”, realizat de Simona-Grazia Dima şi Nicolae Macovei – Makovei. Expoziţia cu acelaşi nume va putea fi vizitată în perioada 7-13 noiembrie 2011. Prezintă: Constantin Abăluţă, recită: Doina Ghiţescu.

„Ideea acestui proiect este legată, pentru mine, de intuirea unui fond comun al artelor, o vibraţie metafizică în stare să se exprime în mai multe moduri. Privind lucrările lui Nicolae Macovei Makovei, mi s-a părut că întrezăresc în artist un alter ego, conştient de doza de linişte sfântă necesară (şi consubstanţială) creaţiei: întruchipările vizuale, ca şi cele scripturale, vorbesc în felul lor despre o spectaculară tăcere, totuna cu fastuoasa devoalare a unei bucurii lăuntrice, care invită la comuniune. Nu este vorba, aşadar, de vreo ilustraţie de carte, ci doar de o încercare de a comunica, de a te vedea prin altul, de a-ţi potenţa creaţia proprie prin intuiţiile celuilalt. O invitaţie la un dineu al bucuriei de a trăi estetic, prin artă, pentru ea…”, a spus Simona-Grazia Dima.

Nicolae Macovei – Makovei: „Întâlnirea dintre poezie şi imagine  nu mai constituie de mult o excepţie. Recent, la Paris, la cinematograful  LA PAGODE au fost prezentate peste 20 de filme video inspirate din poeme ale unor autori de pe mai multe meridiane. România a fost reprezentată de Modesta Lupaşcu şi de subsemnatul, evident, prin filme digital art. Însă întîlnirea mea cu  poezia doamnei Simona-Grazia Dima a fost neliniştitoare şi fascinantă prin corespondenţa palpabilă, iconică şi literară a expresivităţii intrinseci a acestui „fond comun al artelor”. Este vorba despre spaţiu fundamental simbolic, mitic, ascuns nu doar în adâncurile subconştientului ci, aş spune, chiar în magma arhetipală pe care se structurează sau se destructurează spiritualitatea umană. Univers explorat mereu de către artişti pentru al propune celorlalţi semeni ca emoţie organizată şi dialog reflexiv. Dar, parcă, în expoziţia “Păsările din vis”, acest „dialog” , paradoxal, mai degrabă s-a autopropus atunci când s-au „întâlnit” poemele doamnei Simona-Grazia Dima cu imaginile digital art”.

Număr de vizualizări :1052


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro