Nora Iuga se întâlneşte cu cititorii braşoveni

nov. 11th, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 15 noiembrie 2011, de la ora 17,00, la Muzeul Casa Mureşenilor (Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov), va avea loc o întâlnire extraordinară cu scriitoarea Nora Iuga. Invitaţi : violonistul Valentin Şerban şi pianista Liliana Iacobescu. Moderatori: Adrian Munteanu şi Laurenţiu-Ciprian Tudor. Un eveniment realizat de Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, Editura şi Fundaţia „Arania, Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi”.


Nora Iuga s-a născut în 4 ianuarie 1931, poetă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi suedeză.
Este licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti şi i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi George Călinescu. A fost redactor la Editura Enciclopedică şi ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” şi „Volk und Kultur” (1977-1986). Din anul 2000 deţine funcţii de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secţiei de Poezie (iniţiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor „Gellu Naum”) în perioada 1999 – 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor.
Opera poetică cuprinde 15 volume de versuri şi mai multe romane, unele traduse în limba germană.  A tradus, printre alţii, din „Aglaja Veteranyi,  Strindberg,  Günter Grass, Herta Müller (Animalul inimii, Editura Univers, 1997,  Este sau nu este Ion, Editura Vinea, 2006, În coc locuieşte o damă, Editura Polirom, 2005,  Încă de pe atunci vulpea era vânătorul, Editura Univers, 1995), Knut Hamsun – Ultimul capitol, Editura Univers, 1983, Paul Celan.
Între premiile literare, selectiv, se numără premiul Uniunii Scriitorilor în 1980 pentru volumul de versuri Opinii despre durere, premiul Uniunii Scriitorilor în 1994 pentru romanul Săpunul lui Leopold Bloom, premiul Uniunii Scriitorilor în 1998 pentru o traducere a romanului Die Blechtrommel (Toba de tinichea), de Günter Grass, premiul Uniunii Scriitorilor în 2000 pentru romanul Sexagenara şi tânărul.
I-a fost înmânat, în 2007, premiul Friedrich Gundolf de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Autoarea a obţinut în 2009 diploma „Una dintre cele mai frumoase cărţi apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie Gefährliche Launen (Capricii periculoase), apărută la editura Klett-Cotta, 2007.
Nora Iuga a câştigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). Scriitoarea va beneficia de această bursă în perioada 15 mai 2009 – 15 mai 2010. Au mai obţinut această bursă, de-a lungul timpului, scriitori precum: Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Gellu Naum, Ana Blandiana, ştefan Augustin Doinaş.

Număr de vizualizări :1379


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro