spot_img

Neagu Djuvara, cel mai căutat scriitor la Gaudeamus 2011

În ultima zi a Târgului de Carte „Gaudeamus” 2011, duminică, 27 noiembrie 2011, a avut loc decernarea premiilor târgului, cea mai râvnită carte fiind aleasă, prin votul publicului, „Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă” de Neagu Djuvara, publicată la Editura Humanitas şi lansată la „Gaudeamus”. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă un bilanţ la finalul ediţiei cu numărul XVIII a Târgului Internaţional de Carte „Gaudeamus – Carte de învăţătură” 2011, aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă remis de către organizatorii evenimentului, Radio România.


Au mai fost acordate premiile:

Trofeele GAUDEAMUS, acordate prin Votul Publicului – locul I: Editura HUMANITAS; locul II: Editura RAO, locul III: Editura Nemira;
Premiul de Excelenţă: acordat unei edituri implicate în proiecte de promovare a literaturii române în plan internaţional: Editura Vinea;
Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian” – Dinu Flămând pentru traducerea din portugheză a operei poetice a lui Fernando Pessoa, volum publicat la Editura Humanitas în 2011;
Premiul Educaţia – Academia de Studii Economice din Bucureşti;
Trofeele Presei acordate anual, pe secţiuni, presei scrise şi diverselor canale media (radio, TV, publicaţii, online, agentii de presă), astfel: Secţiunea TV: postul TVR; secţiunea radio: Radio Guerilla; secţiunea presă scrisă: cotidianul Evenimentul Zilei; secţiunea agenţii de presă: Agerpress.

Distincţii speciale:
Catedra de Limba şi Literatura Italiană, Facultatea de Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti; Editura “Vecchi Editore”, Italia; Domnului Jean Marc Godès, fotograf francez, pentru promovarea cărţii şi a scrisului, autorul imaginii din acest an a Târgului GAUDEAMUS; Asociaţiei Culturale “Amicii lui Pavese”;
Asociaţiei “Pro Italica”; Liceului Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti; Colegiul Naţional “Ion Neculce” din Bucureşti; Colegiul Naţional “George Bariţiu” din Cluj-Napoca.

Premii acordate vizitatorilor:
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg: domnişoara Gabriela Conţu, Facultatea de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice, Universitatea din Bucureşti.
Câştigătorii Tombolei GAUDEAMUS, derulată pe baza biletelor şi abonamentelor de intrare în Târg, desemnaţi prin tragere la sorţi, au fost: Alexandru Bruda, Radu Grigore şi Gabriel Ghişea. Premiile au constat în 3 tablete Evolio şi în 3 smartphone-uri Orange.

La târg au fost prezenţi 110.000 de vizitatori, peste 400 de expozanţi, au avut loc peste 650 de evenimente culturale şi peste 3000 de volume au fost donate în cadrul campaniei nationale de donaţii „Cărţile se întorc acasă”. Cărţile colectate în urma campaniei vor fi donate biblotecilor publice din Chişinău, cu prilejul lansării unui nou post regional, Radio România Chişinău.

Excelenţa în ştiinţă premiată la GAUDEAMUS: în acest an, Invitaţii de nota 10 ai Târgului au fost olimpicii României premiaţi cu medalie de aur la olimpiadele internaţionale pluridisciplinare: Daniel Eugenie Posdărăscu, Octav Drăgoi, Roberta Răileanu, Andreea Onofrei, Andreea Măgălie, Ana-Maria Constantin, Dan Cristian Andronic (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Paul Andrei Gramatovici şi Radu Bumbăcea (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”). Olimpicii invitaţi au primit premii din partea partenerilor şi a editurilor participante la Târg.

Italia a fost ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului: peste 15 personalităţi culturale italiene de primă mărime, scriitori, critici literari, traducători şi jurnalişti au fost invitaţi speciali la GAUDEAMUS 2011. Ambasada Italiei, organizatoarea prezenţei italiene ca invitat de onoare al Târgului, a propus publicului peste 30 de evenimente culturale, aducând în premieră în România 34 de edituri reprezentative pentru actualitatea editorială din Italia. Preşedintele de onoare al acestei ediţii, Luciano de Crescenzo, a oferit publicului, sâmbătă, 26 noiembrie, o evocare emoţionantă a carierei sale de scriitor, actor şi regizor de film. Participarea Italiei ca invitat de onoare la GAUDEAMUS 2011 reprezintă momentul de vârf al unei serii de evenimente culturale dedicate sărbătoririi culturii şi limbii italiene în România, în contextul aniversării a 150 de ani de la Unirea provinciilor italiene într-un singur stat (1861).
Vineri, 25 noiembrie 2011, în cadrul unui eveniment care i-a avut ca invitaţi pe Marco Polillo, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din Italia şi Mihai Penescu, preşedintele Federaţiei Editorilor din România, s-a semnat o declaraţie comună de parteneriat între cele două asociaţii de editori din România şi din Italia.

„Gaudeamus” 2011 a găzduit finala celei de a noua ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat câştigătorii etapelor zonale ale competiţiei, derulată în cadrul Caravanei „Gaudeamus” la Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa-Mamaia, în parteneriat cu posturile regionale Radio România. Câştigătorii finalei Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” au fost: locul I: Mihaela Balica, Colegiul Naţional Elena Cuza din Craiova, locul II: Diana Marcu, Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”, Cluj-Napoca, locul III: Diana Năcuţă, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508