Moromeţii: ultimul capitol

nov. 24th, 2011 | By | Category: No comment

Sorin Preda, „Moromeţii: ultimul capitol”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2011, 246 p.


Cu Gigi Baltag – fiul Ilincăi:

La bătrîneţe, Tudor Călăraşu se mai schimbase. Devenise ceva mai senin, mai împăcat cu sine. Nu mai avea replica aia a lui tăioasă şi plină de ironie.
– Să nu crezi. Aşa blînd cum părea, tot strecura el o subtilitate, un reproş usturător. Ţin minte că am fost la cîmp toată familia – eu, tata, mama şi bîtu. Trebuia să încărcăm porumbul în căruţă şi tata era nervos, iute, cum îi era felul: „Hai, dom’le, mai repede, să terminăm, că ne prinde noaptea”… „Nu pot, domnule, mai repede. Sînt bătrîn”, i-a zis bîtu… „Înseamnă că nu eşti bun de nimic”, i-a replicat tata. „Ba, sînt bun”, s-a apărat bîtu. „Păi, la ce eşti bun?” Deja, cearta părea să dea în clocot, dar bîtu, după un moment de cumpănire, a rezolvat conflictul imediat şi, ca un înţelept ce era, a zis: „Sînt bun pentru că îţi faci treaba cu mine, domnule, şi-ţi ţin calul de dîrlogi!” Tata a rămas cu vorba în gură. La asta nu se gîndise. Bîtu ţinea caii de dîrlogi (asta era sarcina lui). Deci avea şi el o contribuţie… Cînd am ajuns acasă, tata s-a apropiat spăşit de bîtu şi i-a zis: „Da, domnule, făcui treabă cu dumneata! Am greşit, iartă-mă!”… „Mi-am dat seama – a zis bîtu. Uite, cu mine ai încărcat căruţa şi vii cu ea plină acasă. Dacă nu eram eu, e posibil ca lucrurile să nu se fi petrecut tot aşa.”

Daniel Cristea-Enache

Număr de vizualizări :1563


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro