Mircea Vasilescu şi Bianca Burţa-Cernat, invitaţii emisiunii „Literatura de azi”

nov. 20th, 2011 | By | Category: Eveniment

Mircea Vasilescu şi Bianca Burţa-Cernat sunt cei doi invitaţi ai criticului literar Daniel Cristea-Enache, în cadrul emisiunii „Literatura de azi”, difuzată luni, 21 noiembrie 2011, de la ora 20.00, pe TVR Cultural. Producător: Carmen Dăncescu.


Mircea Vasilescu este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere din Bucureşti şi redactor-şef la revista „Dilema Veche”.
„Mircea Vasilescu e un observator atent, lucid, relaxat, ironic cît să nu devină caustic. Mare consumator de… «mass-comedie», urmăreşte presa românească, se uită la televizor, citeşte ziare italieneşti sau franţuzeşti în Internet şi pescuieşte de peste tot teme, «situaţii şi moravuri» interesante şi  relevante din perspectiva teoreticianului comunicării.” (Ion Bogdan Lefter)
În partea a doua a emisiunii, moderatorul Daniel Cristea-Enache dialoghează cu Bianca Burţa-Cernat, autoarea cărţii “Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică” (Editura Cartea Românească, 2011).
Polemică în raport cu tendinţele de enclavizare a aşa-numitei ,,literaturi feminine”, cu prejudecăţile sexiste, dar şi cu „feminismul diferenţei”, cercetarea focalizează asupra perioadei de maximă afirmare a femeilor-scriitoare şi asupra contextelor care au făcut-o posibilă. Nu întîmplător, pentru că  literatura este un important indice al emancipării femeii în societatea românească a epocii interbelice.
„Definită (şi) printr-o vie, foarte vizibilă prezenţă în actualitatea literaturii, critic de performanţă, Bianca Burţa-Cernat sesizează, cu o energie recuperatoare ce trebuie consemnată, impasurile globalizării şi capcanele actualităţii culturale.” (Cornel Ungureanu)

Număr de vizualizări :1154


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro