Juriile USR în 2012, situaţia lui Paul Goma şi propunerile USR pentru Premiul Nobel pe anul 2012

nov. 22nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 18 noiembrie 2011, a avut loc ședința de Consiliu a Uniunii Scriitorilor din România (USR) prezidată de criticul literar Nicolae Manolescu. Prin vot secret, au fost alese juriile de nominalizare și de premiere ale USR ce se vor întruni în 2012 pentru a delibera asupra celor mai bune cărți apărute în 2011. Din juriul de nominalizări fac parte: Iulian Boldea, Mircea A. Diaconu, Lucian Alexiu, Sanda Cordoș și Dan Mircea Cipariu. În juriul de premiere au fost aleși Dan Cristea, Nicolae Oprea, Gabriel Coșoveanu, Vasile Spiridon, Paul Aretzu, rezerve fiind Alexandru Dobrescu și Ion Vartic. Consiliul USR a autorizat publicarea unui Comunicat privind situaţia domnului Paul Goma pe care îl prezentăm în rândurile următoare. Comitetul Director al USR a propus Comitetului Nobel al Academiei Suedeze, la solicitarea acestuia, pentru Premiul Nobel pe anul 2012, pe scriitorii Ana Blandiana, Nicolae Breban şi Mircea Cărtărescu.


Comunicat al Consiliului USR privind situaţia lui Paul Goma:
“1. Domnul Paul Goma face parte din Uniunea Scriitorilor din România, conform unor hotărâri din anul 1990, iar Consiliul USR reconfirmă, prin vot, în unanimitate, calitatea de membru al USR a domnului Paul Goma.
2. Uniunea Scriitorilor din România va sprijini toate demersurile pentru ca domnul Paul Goma să dobândească toate drepturile ce decurg din calitatea sa de cetăţean român şi de membru al Uniunii Scriitorilor din România.
3. Din verificările efectuate la organele în drept rezultă că domnul Paul Goma este cetăţean român.”
Comitet Director și Consiliul USR – 17-18 noiembrie 2011


În ziua de 17 noiembrie 2011 a avut loc la Alba Iulia şedinţa Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România condusă de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii. Comitetul Director a ascultat o informare a preşedintelui în legătură cu problemele curente ale organizaţiei, în special cele legate de situația financiară a USR, stadiul proiectului noii legi a timbrului literar, derularea contractelor cu partenerii USR. Au fost aprobate de Comitet proiectele culturale propuse de Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR: Zece titluri de literatură română contemporană, Colocviul “Poieticile romanului românesc de azi”, “Antologie a poeziei române în limba sîrbă”. Acestea urmează a fi realizate prin fonduri atrase de USR. Prim-vicepreşedintele Varujan Vosganian a informat comitetul despre situaţia scriitorului Paul Goma. Comitetul a decis să o comunice Consiliului Uniunii pentru a avea o rezoluţie din partea acestui for. Vicepreşedintele USR Irina Horea a anunţat condiţiile de participare a membrilor filialelor USR la Festivalul Internațional de la Neptun, ediția a XI-a, 2012. Comitetul Director a propus Comitetului Nobel al Academiei Suedeze, la solicitarea acestuia, pentru Premiul Nobel pe anul 2012, pe scriitorii Ana Blandiana, Nicolae Breban şi Mircea Cărtărescu. S-a aprobat acordarea asistenţei juridice pentru membrii USR care au solicitat-o şi înfiinţarea unui club al scriitorilor-jurnalişti condus de Mihail Gălăţanu. Comitetul a discutat cererile curente şi informările trimise de membri şi filiale. Membrii Comitetului Director s-au întîlnit cu Preşedintele Consiliului Județean Alba şi cu primarul municipiului Alba Iulia în vederea realizării unor proiecte culturale comune în acest oraş.

În ziua de 18 noiembrie 2011 a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din România şedinţa Consiliului Uniunii condusă de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii. Au fost prezentate problemele curente şi hotărîrile Comitetului Director. Prim-vicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, a prezentat proiectul de buget al Uniunii pe anul 2012, acesta fiind aprobat în unanimitate. Consiliul a votat o hotărîre privind raporturile scriitorului Paul Goma cu USR. Consiliul a ales prin vot secret componenţa juriilor USR pentru premierea volumelor apărute în 2010.

Număr de vizualizări :3830


One Comment to “Juriile USR în 2012, situaţia lui Paul Goma şi propunerile USR pentru Premiul Nobel pe anul 2012”

  1. […] Spiridon, Paul Aretzu, rezerve fiind Alexandru Dobrescu şi Ion Vartic. Mai multe detalii găsiţi aici. vizualizari: […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro