„Eugen Ionescu la Slatina”-102 ani de la naşterea dramaturgului

nov. 27th, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 24-27 noiembrie 2011, la Slatina a avut loc o serie de evenimente dedicate împlinirii a 102 ani de la naşterea dramaturgului Eugen Ionescu. Manifestarile au debutat cu o expoziţie de grafică realizată de elevii Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, coordonator prof. Adriana Vâlcea, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”. În paralel, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” s-a desfăşurat concursul de teatru pentru elevi intitulat „Atelierele de teatru”, jurizat de Claudiu Bleonţ, Florin Beciu, Cristina Botez, Cristina Baboi, organizat de CJCPCTC Olt.


Manifestările au continuat cu dezvelirea unui tablou realizat şi donat de maestrul Ştefan Popas cu figura marelui dramaturg Eugen Ionescu. La Biblioteca Judeţeană au fost vizionate 2 filme „Versaille” şi „Louvre” la care au participart în mare majoritate tineri şi elevi ai şcolilor slătinene. Pe perioada manifestărilor au mai fost vizionate şi o serie de filme puse la dispoziţie de către Institutul Cultural Francez.

Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, s-au împlinit 102 ani de la naşterea dramaturgului Eugen Ionescu, evocaţi printr-un pelerinaj în punctele în care numele acestuia este dedicat unor instituţii, locaţii şi obiective de patrimoniu cultural: Cartierul „Eugen Ionescu”; Şcoala Gen. „Eugen Ionescu”, clasele I-VIII; Parcul „Eugen Ionescu” cu statuia dramaturgului realizată de sculptorul Ioan Bolborea; placa comemorativă în locul în care a fost amplasată casa Eugen Ionescu şi la Şcoala de perfecţionare a cadrelor de poliţie unde dramaturgul a făcut stagiul militar existând încă o placă comemorativă.
Manifestările au continuat cu Simpozionul „Eugen Ionescu la Slatina” la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, cu participarea actorului Claudiu Bleonţ, regizorul Andra Negulescu, Andrei Novac, scriitor şi consilier al secretarului de stat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Cultural şi Ionela Flood, scriitor. Manifestările s-au încheiat cu un spectacol-lecturt ” Amedeu sau cum să te descotoroseşti „, în regia Andrei Negulescu, cu participarea actorilor Claudiu Bleonţ, Mihaela Gaicu, Ristina Baboi şi Toni Dincă. Aceste evenimente au fost organizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Municipiului Slatina, Asociaţia Culturală „Center Inter Art”, Centrul Internaţional de Artă România şi Televiziunea Olt TV Slatina.

Număr de vizualizări :2300


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro