spot_img

Dublu eveniment cu Nicolae Săftoiu

Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, de la ora 11.00, în sala mare a Palatului Navigaţiei din Galaţi, va avea loc un dublu eveniment cultural: expoziţia personală de grafică semnată de Nicolae Săftoiu – „Oameni, bestii, animale” şi lansarea cărţii „De tine nu poţi scăpa”, Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu. Un eveniment organizat de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi Editura Homer.


Nicolae Săftoiu s-a născut la 28 martie 1935, la Cozieni, Ilfov. Tatăl şi ambii bunici paterni au fost învăţători. În anul 1944, împreună cu familia sa – părinţii Milena şi Dumitru Săftoiu şi fratele Atanasie – se mută în Bucureşti unde urmează Şcoala Pedagogică. Deşi se pregăteşte pentru filologie, între anii 1952-1958 este student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Din studenţie devine „discipolul preferat” al profesorului său, baronul George Löwendal, căruia îi rămâne prieten până la sfârşitul vieţii acestuia. În anul 1956 tatăl său este arestat şi rămâne deţinut politic până în anul 1964. În acelaşi an, 1956, student fiind, debutează în lumea artelor, expunând în Ungaria. În 1960 o cunoaşte pe Elena Preda (Cristina) cu care se căsătoreşte în anul 1964. Din 1961 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În anul 2000, imediat după încheierea colaborării cu Banca Naţională a României, descoperă „miracolul naturii” şi părăseşte Bucureştiul, mutându-se în Lunca Gârtii, în judeţul Argeş, la câţiva kilometri de Câmpulung Muscel.
Expoziţii colective:
1962 – Budapesta, Tokio, Lugano, Havana, Berlin, Düsseldorf; 1965 – Budapesta; 1967 – Berlin; 1969 – Viena, Budapesta, Torino, Roma, Praga, Beyruth, Santiago de Chile; 1970 – ContemporaryGraphicArtonContemporaryLawandJustice – New York, Macerata (Italia), Bienala de la Buenos Aires, Regensburg, Sao-Paulo, Este, Cesena, Roma, Maroc, Sofia, Portland (S.U.A); 1971 – Centro Culturale Estense (Italia), Rümanische Graphik – Neue Berliner Galerie, Miró (Spania), Rostock, Halle; 1972 – International Miniature Print Competition and Exhibition – Prat Graphics Center (în 20 de oraşe ale S.U.A.); 1973 – Santiogo de Chile, Philadelphia, Lagos, Varşovia, Bremen, Intergrafik Berlin; 1974 – Bratislava, Berlin, Praga; 1975 – Ciudad de Mexico, Milano, Erba-Como; 1977 – Rotterdam; 1978 – Mannheim
Expoziţii personale:
1961 – Bucureşti; 1969 – Milano; 1970 – Piatra Neamţ şi Bucureşti; 1972 – Tulcea; 1979 – Bucureşti; 2005 – Bucureşti; 2007 – Câmpulung Muscel; 2010 – Bucureşti; 2011 – Galaţi
Premii şi distincţii:
Premiul Tineretului (1963); Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România (1968); Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1969); Premiul special la Festivalul Eurocon I – Trieste (1972); Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru grafică (1980)
Lucrări în colecţii particulare:
Franţa, S.U.A., Japonia, Germania, Luxemburg, Canada, Anglia, România.
Supranumit „the money marker” (cel care face banii), în perioada 1991-2000 colaborează cu Banca Naţională a României, realizând grafica pentru bancnotele româneşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508