spot_img

Claudiu Komartin, invitat la „Scriitori la TRADEM”

Vineri, 2 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Casa de Cultură « Traian Demetrescu » a Municipiului Craiova (director, Alexandru Stuparu), poetul şi editorul Claudiu Komartin este invitat la a treia întâlnire din acest an a proiectului „Scriitori la TRADEM”. Claudiu Komartin va susţine conferinţa « Cobalt. Poezie şi existenţă ». Nicolae Coande, iniţiator al acestui proiect cultural, va prezenta profilul poetului în faţa publicului craiovean.


La anterioarele ediţii, invitaţii au fost poeţii Marian Drăghici şi Paul Vinicius.

Născut în Bucureşti în 1983, Claudiu Komartin a publicat patru volume de poezie: Păpuşarul şi alte insomnii (Editura Vinea, 2003, 2007), Circul domestic (Editura Cartea Românească, 2005) şi Un anotimp în Berceni (Editura Cartier, 2009, 2010), Hemoragia soarelui, 33 de poeme, cu 22 de gravuri de Ana Toma, bibliofil, 2009.
Activitate publicistică (articole, eseuri, traduceri) în „Vatra”, „Adevărul literar şi artistic”, „Ziarul de duminică”, „Luceafărul”, „Tribuna”, „Euphorion”, „Tomis” etc. A publicat articolul-manifest „Generaţia 2000 – o introducere” (2005). Selecţii din poemele sale au fost traduse şi publicate în franceză („Confluences poétiques”), germană („Wespennest”, „Die Horen”), suedeză („Lyrikvännen”, antologia Om jag inte får tala med någon nu, 2011), slovenă (antologia Medana dnevi poezije in vina, 2005), maghiară (antologiile Szabadulás a gettóból, 2008 şi Egy zacskó cseresznye, 2009), sârbă („Gradina”, „Zlatna Greda” şi în antologiile Iz novije rumunske poezije, 2009 şi Časopis za književnost Treći Trg, 2010), bulgară („Balkani”, „Literaturen Vestnik”), poloneză („Lampa”), japoneză („Beagle”) şi coreeană („Munhak”). Coautor, împreună cu Mitoş Micleuşanu, Răzvan ţupa şi Adina Zorzini, al textelor ce stau la baza piesei Deformaţii, montată în 2008 la Bucureşti, şi al scenariului Trişez cu viaţa, scris în urma unui atelier de trei zile cu persoanele private de libertate de la Penitenciarul Bistriţa şi montat în 2010. Coautor, împreună cu Radu Vancu, al antologiei Cele mai frumoase poeme din 2010 (Editura Tracus Arte, 2011), cuprinzând textele a 50 de poeţi români contemporani. Prezent în antologia Compania poeţilor tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman şi Petru Romoşan (Editura Compania, 2011). Este redactor-şef al revistei „Poesis Internaţional”. Conduce, din 2010, Casa de Editură „Max Blecher”. A tradus literatură din franceză, engleză şi italiană. A tradus volumele Suflete cenuşii, de Philippe Claudel (Polirom, 2007), Raportul lui Brodeck, de Philippe Claudel (Polirom, 2008) şi Peştişorul de aur, de Jean-Marie Gustave Le Clézio (Art, 2009).

«Desprinsă parcă din gravurile medievale, poezia lui Claudiu Komartin consemnează acum anamorfoza lentă a cotidianului într-un lăcaş halucinant al violenţei şi angoasei. Pentru aventura grotescă a organicului, Circul domestic marchează punctul în care bacchanaliile frenetice se transformă într-un sabat bestial: nici o tresărire nu mai tulbură dospirea imundă a materiei, nici o utopie nu mai frânează prăbuşirea ireversibilă a sinapselor. Desfăşurate între tavernă şi cimitir, între tripou şi bazar, viziunile tăioase ale lui Claudiu Komartin au încetat să mai fardeze obrazul hâd al realităţii, dezvăluind fără rezerve stranietatea sălbatică a universului familiar. În aceste condiţii, departe de a fi o modalitate de cosmetizare a traumei, scriitura rămâne singura modalitate de exorcizare a ei. Cred că, prin ceea ce a scris până acum, Claudiu Komartin are deja asigurat un loc pe podiumul ultimei generaţii de poeţi. Rămâne de văzut care.» (Andrei Terian, Ziarul de Duminică, iulie, 2008)

«Umanitatea „Poemelor“ e eclectică, crepusculară, exotică, dostoievskiană, contorsionată. Este o lume halucinantă, în care moartea contagiază, iar viaţa se converteşte şi se perverteşte sub virulenţa unui morb inconturnabil. De aceea, aş merge, fără riscul suprainterpretarii (nu mai mult decât cei care au văzut în Tătuca fantasma atemporalizată a comunismului), pe ideea alterării individuale, indiferente şi alienante, a literaturizării unui sindrom schizoidal acutizant. Textele sunt voluntar tranzitive, epicizate, transcripţii orale ale faptului (devenit) divers, iar drama este tranşata cu un firesc bestial şi abrutizat.» (Rita Chirian, Cultura, 2009)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508