Cătălin Dorian Florescu a câştigat Premiul Cartea anului în Elveţia pentru romanul „Jacob se hotărăşte să iubească”

nov. 21st, 2011 | By | Category: Eveniment

Romanul „Jacob se hotărăşte să iubească” (Jacob beschliesst zu lieben), al scriitorului elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apărut anul acesta la editura germană C.H. Beck, a fost desemnat Cartea anului 2011 în Elveţia. În valoare de 40.000 de franci, Swiss Bookprize 2011 este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia. Decernarea premiului a avut loc duminică, 20 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului literar de la Basel. Celelalte patru cărţi nominalizate, alături de romanul lui Cătălin Dorian Florescu, sunt: „Grünschnabel” de Monica Cantieni (ed. Schöffling), „Alias” de Felix Philipp Ingold (ed. Matthes & Seitz), „Gerron” de Charles Lewinsky (ed. Nagel & Kimche), „Seerücken” de Peter Stamm (ed. Fischer).

„Jacob se hotărăşte să iubească” (Jacob beschliesst zu lieben) s-a vândut deja în 17.000 de exemplare. Cătălin Dorian Florescu a mai obţinut de curând un premiu oferit de oraşul Zurich – „Un an plătit”, dar şi prestigiosul Premiu literar „Josef von Eichendorff” pentru întreaga operă literară.
Acesta este cel de-al cincilea roman (după „Vremea minunilor”, „Drumul scurt spre casă”, „Maseurul orb”, „Zaira”, toate traduse la Polirom) al lui Cătălin Dorian Florescu.
„Jacob se hotărăşte se iubească” va apărea anul viitor la editura Polirom, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Ca şi în celelalte cărţi ale sale, o bună parte a acţiunii din „Jacob se hotărăşte se iubească” are loc în România, mai exact în satul Tomnatic, din judeţul Timiş.
Este o poveste despre dragoste şi prietenie, fugă şi trădare, care debutează la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când o parte dintre locuitorii provinciei Lorena pornesc în căutarea unei vieţi mai bune şi ajung, după un drum primejdios, în Banat.

Aici găsiţi un interviu, în exclusivitate, cu scriitorul.

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro