Bogdan Zvorişteanu concertează în deschiderea Festivalului „Viori de colecţie la Sala Radio”

nov. 21st, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 23 noiembrie – 2 decembrie 2011, în Studioul de Concerte Mihail Jora din Bucureşti, se va desfăşura Festivalul „Viori de colecţie la Sala Radio”. Concertul de deschidere al Festivalului va avea loc miercuri, 23 noiembrie 2011, ora 19.00, când Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Soare, îl va avea ca invitat pe violonistul Bogdan Zvorişteanu. Artistul cântă la o vioară construită de Nicolaus Gagliano în 1761. Bogdan Zvorişteanu va fi şi protagonistul unui recital în ziua următoare (joi, 24 noiembrie 2011), ora 19.00, alături de pianista Clara Cellich.


Aproape zilnic vor avea loc recitaluri şi concerte cu participarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Orchestrei de Cameră Radio, având ca solişti mari violonişti care au dus în lume faima şcolii româneşti de vioară: Bogdan Zvorişteanu, Remus Azoiţei, Ştefan Horváth, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu. Fiecare dintre ei cântă la un instrument remarcabil, astfel că publicul va putea asculta acordurile unor viori construite de Nicolaus Gagliano, Joseph Guarnerius sau Antonio Stradivari, în programe de virtuozitate interpretativă.

Născut în Bucureşti, Bogdan Zvorişteanu a început studiul viorii sub îndrumarea tatălui său, Radu Zvorişteanu. A urmat cursurile Academiei de Muzică din capitală, unde a studiat cu Victoria Basta şi Ştefan Gheorghiu, continuându-şi formarea muzicală la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Elveţia, unde a beneficiat de îndrumarea maestrului Alberto Lysy. Participările la numeroase concursuri internaţionale precum „George Enescu” (Bucureşti), „Tibor Varga” (Sion), „Leopold Mozart” (Augsburg) şi Concursul Internaţional de la Geneva i-au adus de-a lungul anilor prestigioase premii. În 1997 Bogdan Zvorişteanu a fost concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Santiago de Compostela (Spania), între 1998-1999 al Orchestrei de Cameră din Pforzheim (Germania), iar din anul 2002 ocupă aceeaşi funcţie în cadrul prestigioasei Orchestre Suisse Romande (Elveţia). În acelaşi timp este profesor la International Menuhin Music Academy. A susţinut concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia, a colaborat în recitaluri sau concerte de muzică de cameră cu personalităţi importante dintre care amintim pe Alberto Lysy, Brigitte Meyer, Jin Wang, Chantal Juillet, José Gallardo, Liviu Prunaru, Ettore Causa şi Stanimir Todorov. Bogdan Zvorişteanu a înregistrat Integrala Sonatelor şi Partitelor de Bach pentru vioară solo pentru Dinemec Classics, la aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Academiei Menuhin. De asemenea este invitat să susţină cursuri de măiestrie în Austria, Argentina, Coreea de Sud, China şi Germania iar în ţară la Timişoara, Braşov, Bucureşti.

Număr de vizualizări :1071


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro