„Frânturi de paradis”, ediţia din acest an a întâlnirilor internaţionale de fotografie contemporană SurExpositions

nov. 7th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 10-30 noiembrie 2011, la Muzeul de Artă din Timişoara, se va desfăşura SurExpositions – MOB 2011, ediţia a V-a. Institutul francez din Timişoara a dorit să încredinţeze comisariatul acestei noi ediţii, colectivului Encore Heureux, confruntând astfel privirea arhitectului cu fotografia contemporană. Vernisajul expoziţiei precum şi anunţarea rezultatelor concursului MOB vor avea loc joi, 10 noiembrie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timişoara. Curator: Collectif ENCORE HEUREUX (FR).


„Frânturi de paradis” este titlul acestei ediţii a SurExpositions, care reuneşte patru tineri fotografi: Cindy Lelu şi Magali Paulin reprezentând Franţa, Loredana Brumă şi Ştefan Tuchilă reprezentând România.

Programul evenimentelor:
CONFERINŢĂ / DEZBATERE
4 noiembrie 2011- ora 13 – Facultatea de construcţii
Amfiteatrul CA4 (str. Traian Lalescu nr. 2)

WORKSHOP
5 & 7 noiembrie 2011
> adresat persoanelor înscrise

Colectivul de arhitecţi ENCORE HEUREUX din Paris a fost creat în 2001 de Nicolas Delon şi Julien Choppin şi este axat pe dezvoltarea unor proiecte atipice, inovante şi critice totodată. Cei doi doresc să iasă din tipare pentru a reinventa arhitectura, şi de ce nu, pentru a o îmbunătăţi.

ARTIŞTII INVITAŢI

Loredana Brumă
Arhitect diplomat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Loredana Brumă urmează în prezent cursurile unui program de specializare în arhitectura şi patrimoniul secolului XX, în cadrul ENSA Paris-Belleville.
În 2006, la 22 de ani, a iniţiat primul proiect românesc de documentare şi fotografie de arhitectură bazat pe voluntariat, Case Care Plâng. Acestei iniţiative i-au urmat numeroase colaborări cu instituţii şi organizaţii de profil, pentru promovarea patrimoniului arhitectural românesc în rândul publicului larg, printre cele mai importante numărându-se proiectul „Bucarest, la mal aimée”, realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez Bucureşti şi Ministerul Culturii.
În 2007, a început colaborarea cu Igloo media, unde este şi în prezent editor şi fotograf.

Cindy Lelu
Este originară din Pas de Calais, este născută în 1985, iar după 5 ani de arte plastice la Universitatea Lille 3, unde obţine un master cu o lucrare asupra morfosintaxei peisajelor postindustriale, este proaspăt absolventă a Şcolii Naţionale Superioare de Fotografie din Arles (École Nationale Supérieure de la Photographie d’Arles).
Adeptă a rătăcirii, Cindy Lelu dezvoltă un proiect personal asupra peisajelor în mutaţie, parcurgând oraşele şi interstiţiile peisajelor cu pasul şi cu privirea. Demersul său fotografic se situează la jumătatea drumului între documentar şi „travail de mémoire” (lucru cu memoria) şi se caracterizează prin neutralitate şi serialitate. Moştenirea artei conceptuale şi a land art-ului se regăsesc adesea în munca sa.

Magali Paulin
Născută în 1986, Magali Paulin a studiat la Universitatea Picardie Jules Verne din Amiens, secţia Arte plastice. Prin lucrarea sa de licenţă, „L’enfance obscure dans l’art contemporain” (Copilăria obscură în arta contemporană), coordonată de Paul Ardenne, Magali Paulin propune o reflecţie asupra unei anumite metamorfoze a practicilor artistice contemporane. În paralel, practica sa fotografică o determină să se înscrie în 2008 la École Nationale Supérieure de la Photographie d’Arles (Şcoala Naţională Superioară de Fotografie din Arles). De atunci, reflecţia sa fotografică se articulează în jurul modalităţii de plasare a corpului într-o imagine. Interacţiunea dintre corpul care încearcă să dobândească o dimensiune plastică şi un spaţiu, devenit linii şi perspective, devine baza muncii sale pe parcursul acestor trei ani la Arles. O muncă ce îşi va căuta răspunsuri atât în fotografie cât şi în alte medii precum sculptura, performance-ul, coregrafia. A absolvit în 2011, cu seria Postures (Posturi). Lucrarea sa a fost proiectată în iulie 2011, în timpul festivalului Voies Off de la Arles.

Ştefan Tuchilă
Arhitect şi fotograf de origine română, Ştefan Tuchilă trăieşte şi lucrează la Paris din 2004. A început să utilizeze fotografia ca instrument de lucru în timpul studiilor sale în arhitectură. Din anul 2003 lucrează ca fotograf de arhitectură şi colaborează mai ales cu revista Arhitectura / Zeppelin. În aceşti ultimi ani şi-a orientat munca de cercetare personală spre viaţa urbană, în special asupra schimbării radicale a Bucureştiului. Capitala României inspiră mai multe expoziţii şi proiecte, deopotrivă individuale sau colective, precum „Nu” (Bucureşti, 2008), „L’esthétique de la contradiction” (Luxemburg, 2009), „Re-mix” (Veneţia, Basel, Bucureşti 2006-2008, Pavilionul României pentru Bienala de la Veneţia), „3X Bucarest” (Zurich, 2010) etc. Cele mai recente proiecte ale sale urmăresc evoluţia turnurilor în Bucureşti precum şi dezvoltarea Chinei, preponderent printr-o serie de articole scrise în 2009 – 2010.
Întâlnirile Internaţionale de Fotografie Contemporană de la Timişoara

Institutul francez din Timişoara a inaugurat în 2005 prima ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de Fotografie Contemporană de la Timişoara, sub numele SurExpositions. Evenimentul a deschis calea acestui gen de fotografie în România.

Obiectivul acestor întâlniri este de a pune în dialog diferitele domenii ale fotografiei, impulsionând întâlniri profesionale şi propunând expoziţii destinate publicului larg. Puternicul impact al acestei manifestări şi nevoia reală de a dezvolta un astfel de eveniment axat pe fotografie în Europa de Est a încurajat echipa IFT să-l transforme într-o întâlnire anuală.

Număr de vizualizări :1266


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro