“ShortsUP!”, mini-festival dedicat filmelor de scurtmetraj din România, la Berlin

nov. 30th, 2011 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 3 decembrie 2011, cinematograful de artă FSK din Berlin Kreuzberg va prezenta lunga seară a scurtmetrajelor româneşti, în cadrul festivalului ““ShortsUP!”, cu o selecţie de filme premiate la marile festivaluri internaţionale: “Lord”, regia Adrian Sitaru, “Muzica în sânge”, regia Alexandru Mavrodineanu, “Captivi de Crăciun”, regia Iulia Rugină, “Apele tac”, regia Anca Miruna Lăzărescu, “15 iulie”, regia Cristi Iftime, “Draft 7”, regia Luiza Pârvu, “Derby”, regia Paul Negoescu, “Oxygen”, regia Adina Pintilie, “Superman, Spiderman sau Batman”, regia Tudor Giurgiu. Înainte de proiecţia filmelor, regizorii Iulia Rugină, Luiza Pârvu şi Cristi Iftime vor fi prezentaţi publicului. Discuţia dintre regizorii invitaţi şi public va fi moderată de către cunoscutul critic de film Bernd Buder, curator al Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
ICR Berlin a iniţiat la începutul anului 2011 programul de masterclassuri “Film, – reţeta noastră secretă”, care s-a bucurat de un real succes prezentând publicului german o serie de filme semnate de regizori de renume din România.
Parteneriatul cu cinematograful de artă FSK din Berlin Kreuzberg şi colaborarea cu cele mai importante şcoli de film şi televiziune din Berlin şi Potsdam au permis dialogul între regizorii Alexandru Solomon, Corneliu Porumboiu, Bogdan George Apetri cu publicul numeros prezent la aceste proiecţii.
Iulia Rugină a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2006. Filmele sale studenţeşti Bună Cristina! Pa Cristina! şi Vineri in jur de 11 au fost selectate şi premiate la mai multe festivaluri internaţionale de film, printre care cele de la Oberhausen, Clermont-Ferrand, Cottbus, München, Ludwigsburg, Brussels.
Luiza Pârvu a absolvit cursurile de regie la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2010. Scurtmetrajele regizoarei se remarcă prin preferinţa pentru ficţiune, precum „Vera vs Ursul de Bibliotecă” (2009), „Aniversarea” (2010) şi „Draft 7” (2011).
Cristi Iftime a urmat de asemenea cursurile Facultăţii de Film, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucureşti. Din filmografia sa fac parte scurtmetrajele „Tu plus eu” (2007), „Patru instrumente” (documentar, 2008), „Timi” (2009). Cel mai recent scurtmetraj al său – „15 iulie” a fost selecţionat în 2011 în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Seara scurtmetrajelor va fi completată de un medalion dedicat regizorului Cristian Mungiu cu proiecţia celor trei scurtmetraje ale sale” Zapping”, „Nici o întâmplare” şi „Corul pompierilor”.
Festivalul se încheie pe 5 decembrie 2011, cu o după-amiază specială cu filme studenţeşti în sala mare de proiecţie a Universităţii de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf din Potsdam. Proiecţia de la Potsdam include filmele „Pizza Love”, Regia: Ivana Mladenovic, „Ela”, Regia: Tudor Jugiu, „Palmele”, Regia: George Chiper, „Categoria grea”, Regia: Olivia Căciuleanu, „Draft 7”, Regia: Luiza Pârvu, „Extrasezon”, Regia: Raia Al Souliman, „Strung Love”, Regia: Victor Dragomir.
După proiecţie va avea loc o dezbatere între studenţii germani şi tinerii regizori români. La dezbatere va participa şi asistent univ. drd. Andrei Rus din partea UNATC Bucureşti.

Număr de vizualizări :1660


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro