SPAŢIUL LIBER, în lumea şabloanelor şi a consumismului!

oct. 5th, 2011 | By | Category: Proiecte

Joi, 6 octombrie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti, va avea loc, în cadrul Festivalului „Carte şi Arte”, vernisajul expoziţiei de artă contemporană  „SPAŢIUL LIBER/FREE SPACE”. Expun artiştii: Marcel Aciocoiţei, Nicolae Aurel Alexi, Ion Atanasiu Delamare, Bogdan Breza, Marcel Bunea, Vlad Ciobanu, Vadim Creţu, Ovidiu Croitoru, Mircea Deaca, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Reka Csapo Dup, Darie Dup, Neculai Mirodoni, Elena Păunoiu, Octavian Ion Penda, Emilia Perşu, Cristian Popa, Mihai Rusen, Florin Stoiciu, Dan Tudor Truică. Curator: Ovidiu Dumitru. Prezintă: Dan Mircea Cipariu.

„O înaltă rezonanţă face ca expoziţia „SPAŢIUL LIBER / FREE SPACE” să fie vernisată în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului „Carte şi Arte”, organizat de Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii, la Palatul Suţu – Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti.

„SPAŢIUL LIBER” este o propunere care vizează relaţia cu o lume din Cuvântul întrupat de iniţiere şi din nevoia de a elibera universul căzut. „SPAŢIUL LIBER” ar trebui înţeles ori intuit ca loc al interiorităţii şi al comunicării cu Celălalt, un altfel de spaţiu în care jocul secund al semnului vizual naşte tensiune existenţială ori spirituală. „SPAŢIUL LIBER” este dependent de Lumină şi de rolul ei demiurgic în construcţia plastică. Astfel, vom putea descoperi şi cerceta felul subtil în care Lumina Spaţiului Liber lucrează în operele vizuale ale unor artişti conştienţi de Calea Cunoaşterii pe care au pornit şi pe care călătoresc.

Nevoia unui spaţiu eliberat de constrângeri şi ideologii estetice devine o miză şi de ordin interior, şi de meşteşug artistic. Gravurile lui Mircia Dumitrescu, pe suprafeţe ample, cu efecte tridimensionale ca în recentele sale sculpturi în lemn expuse la Muzeul Naţional al Literaturii Române, au tensiune şi forţă dramatică născute din căutarea sisifică a Luminii şi din „înşurubarea în real” (xilogravură, 85/65 cm, 1987). „Cartograful” lui Ovidiu Dumitru (aquaforte, 12/12 cm, 2011), o lucrare ce a primit premiul III la concursul internaţional de ex-libris „Dunărea, Cale a Culturii”, caută şi el Lumina ca un vânător ori un pescar de geografii reale şi imaginare. Şi tot o căutare a geografiei izbăvitoare este gravura regretatului Octavian Ion Penda, artist al subtilităţilor dintre liniile corozive ale vechilor şi înţelepţilor cartografi..

„Totul e spaţiu, totul e Lumină!” – pare că este mantra creatoare a sculptorilor din „SPAŢIUL LIBER”: clopotele lui Mihai Rusen, cu sonurile unei lumi ce încă mai scrie în versuri şi mai gândeşte în poezii; fragmentele de geometrii austere şi transcendente din „portret de artist”, lucrarea lui Cristian Popa ce caută profund prin sine interstiţii estetice şi, mai cu seamă,„spaţiul liber”. Lucrările lui Darie Dup sunt mecanisme de ascultat energiile cosmice, frecvenţe ce transformă urechea într-o matrice a lui Chronos. „Arhanghelul” lui Vlad Ciobanu este una dintre lucrările în care „spaţiul liber” trece din material în transcendent, cu o sintaxă vizuală incifrată, gata de a i se revela arcanele.

Nu în cele din urmă, lucrările lui Nicolae Aurel Alexi sunt un spaţiu al virtuozităţii stilistice şi ideatice, în care liberul arbitru întreprinde cele mai surprinzătoare proiecte şi programe identitare.

Într-o lume a şabloanelor, a consumismului şi a modelor comericale, îmi place să cred că, atât pentru privitor, cât şi pentru artist, „SPAŢIUL LIBER” este tot mai mult o necesitate de gust şi de existenţă!”

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1937


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro