Ruxandra Anton şi « Cartea lumilor dispărute »

oct. 14th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul Alexandru Petria a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un text despre „Cartea lumilor dispărute” de Ruxandra Anton, apărută anul acesta la Editura Tracus Arte. Redăm mai jos, integral, textul semnat de Alexandru Petria.

Ruxandra Anton este o poetă care ştie ce vrea. Cu un ton constant, semn că şi-a găsit calea, că nu mai ezită. Tăcerea criticii în ce priveşte ultima sa apariţie editorială, « Cartea lumilor dispărute », editura « Tracus Arte », 2011, mărturiseşte doar despre lipsa criticilor care urmăresc la modul profesionist şi nepartizan actualitatea literară, nu despre valoarea poeziei.

« Lana sunt eu », ar putea să spună Ruxandra Anton, după modelul lui Flaubert, Lana fiind un fel de alter-ego al scriitoarei, neasumat, personaj în jurul căruia se coagulează a doua parte a cărţii, « visele mele povestite de lana », ce-a mai valoroasă, după părerea mea. Aici textele se « umanizează », au încărcătura faptului trăit sau cunoscut în amănunt, au o mică poveste memorabilă, spre deosebire de prima parte, « poezie strânsă cu uşa »,  unde cuvintele se lovesc uneori în gol, pândite de artificiozitate.

Pe pagina a IV a volumului, Horia Gârbea afirmă că Ruxandra Anton « scrie rar şi bine, bucurându-ne cu adevărul şi firescul poeziei sale ». Într-un text pus la începutul cărţii, transcrierea unui mail, de fapt, Liviu Antonesei zice : « Am citit, mai întîi, cursiv, de la un capăt la altul, apoi şi cîte una, cu pauze. Părerea mea e că sunt foarte bune şi fac un întreg. », iar Liviu Ioan Stoiciu, tot într-un mesaj electronic citat constată : « M-am uitat pe ea, merită să o publici. Vrei vorbe mari? Nu mai ezita. ».

No, vorba ardeleanului ce sunt, ce-aş mai avea de comentat după aceşti « naşi »? Eventual, poeta să fie sănătoasă şi să scrie când simte că are ceva de spus sub imperiul urgenţei!

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :2919


3 Comments to “Ruxandra Anton şi « Cartea lumilor dispărute »”

  1. […] apărut pe Agenţia de Carte http://www.agentiadecarte.ro/2011/10/ruxandra-andon-si-%c2%ab-cartea-lumilor-disparute-%c2%bb/ Share this:StumbleUponDiggRedditPrintMai multEmailFacebookLinkedInTwitterLike this:LikeOne blogger […]

  2. … din ce in ce mai multa nevoie de agentia de carte. felicitari!

  3. […] http://www.agentiadecarte.ro/2011/10/ruxandra-andon-si-%C2%AB-cartea-lumilor-disparute-%C2%BB/ VN:R_U [1.9.10_1130]Nota: 0.0 / 10 (0 voturi)Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să-l împarți cu ceilalți. Vezi Hyperliteratura și pe Facebook, Twitter, Newsletter prin E-mail sau Feed RSS. […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro