„Rostopasca… pre limba ei”, primul volum din seria „artAcum”

oct. 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 25 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Sala Dalles din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului „Rostopasca… pre limba ei”, Editura NOI Mediaprint, Bucureşti 2011. Conceput şi coordonat de către Erwin Kessler şi realizat în colaborare cu un grup de studenţi de la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI, Universitatea Bucureşti), volumul este primul din seria „artaAcum”, ce va cartografia peisajul grupurilor şi evenimentelor artistice marcante din ultimii 20 de ani. La lansare vor participa: Ruxandra Demetrescu, Rector, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti; Sorin Alexandrescu, Director de Studii, CESI, Universitatea Bucureşti; Erwin Kessler; ex-membrii grupului Rostopasca.


Este un volum hibrid: monografie, autoficţiune, interviu, (foto) roman, eseu critic, hagiografie, album, antologie, carte de artist. „Rostopasca… pre limba ei” inaugurează un nou tip de discurs critic, în care arta este nu redată, ci dată publicului din gura artiştilor, dar cu efectul hermeneuticii. Volumul este un fapt vizual, nu doar o carte. El are chipul şi firea Rostopasca: este dezaxat, provocator, ludic, colorat, dar şi coroziv, decapant, iar textul are pe alocuri nuanţe dramatice. Volumul ţinteşte caătre un portret al acelor timpuri, sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000, trecerea de la eroismul idealist al anilor de după revoluţie către pragmatismul consumist al anilor noştri.Rostopasca a făcut echilibristică pe acest prag, mizând pe tapaj şi exhibiţionism, pe productivitate exacerbată, pe publicitate şi autopromovare în exces, pe strategii de marketing care abia atunci pătrundeau în piaţa de artă. Rostopasca a fost un simptom şi un vehicul al ieşirii artei din turnul de fildeş către piaţa de bunuri.
Volumele ulterioare ale seriei „artAcum” vor fi concepute la fel, după chipul şi asemănarea protagoniştilor, ce vor deveni astfel interlocutori vii ai cititorului-privitor de cultură vizuală.

Număr de vizualizări :1714


One Comment to “„Rostopasca… pre limba ei”, primul volum din seria „artAcum””

  1. […] din Romania care au făcut artă postmodernistă (la timpul ei), ca parte din volumul “Rostopasca pre limba ei“. Îl respect pentru ca este unul din foarte puţinii profesori de la noi care m-a implicat […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro