George Banu, invitat la Întâlnirile SpectActor

oct. 25th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 30 octombrie 2011, ora 11:00, în sala “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, va avea loc conferinţa cu tema “De ce venim la teatru?”, susţinută de reputatul critic de teatru şi eseist George Banu. Moderator: Nicolae Coande.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi un eseist de reputaţie mondială. George Banu şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). Din anul 1974 s-a stabilit în Franţa unde şi-a continuat cariera universitară începută în ţară. În 1981, a publicat volumul de referinţă Costumul de teatru, precum şi cartea Brecht ou le petit contre le grand, care a primit Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu a mai câstigat acest premiu în 1984 şi 1990 pentru Le théâtre, sorties de secours si Le Rouge et or. Între anii 1990-2001 a fost director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost presedintele Asociaţiei Internationale a Criticilor.
A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa; a obţinut premiul de excelentă acordat de UNITER şi Premiul Prometheus 2007. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. Cărţile sale au fost publicate de cele mai prestigioase edituri pariziene şi au fost traduse in numeroase limbi. De asemenea, a scris o trilogie despre legăturile dintre teatru şi pictură: Le Rideau, L’Homme de dos şi Nocturnes. Conduce revista Alternatives theatrales şi colecţia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud. La Editura Nemira a publicat volumele Livada de vişini, teatrul nostru, Reformele teatrului în secolul înnoirii, Repetiţiile şi teatrul reînnoit, Spatele omului, Dincolo de rol sau actorul nesupus, Teatrul de artă, o tradiţie modernă, Shakespeare – lumea-i un teatru, Arta teatrului (coautor Mihaela Tonitza-Iordache), şi este autorul textelor din albumul de fotografie Hamlet Machine de Mihaela Marin (2007).
Întâlnirile SpectActor reprezintă deja un eveniment cultural important în viaţa Craiovei începând cu anul 2009. Printre cei care au conferenţiat până în prezent la T.N. Marin Sorescu se numără personalităţi precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian ţopescu.
Aceste conferinţe şi-au propus să aducă în faţa unui public cultivat, inclusiv tânăr, diferite personalităţi ale culturii româneşti contemporane, în dorinţa de a stabili un dialog pe coordonate umaniste, atât de necesar în actuala etapă a formării unei noi Românii.

Număr de vizualizări :1092


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro