„Zvrncul Pyt sau jocul de-a mortiţa” de Andrei Trocea

oct. 26th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Tracus Arte a apărut volumul „Zvrncul Pyt sau jocul de-a mortiţa” de Andrei Trocea, cu o copertă de Gelu Iordache şi grafică semnată tot de autor.

Trei personaje ce formează un supra-trup merg ca pe apă, oricând în pericol de a se scufunda, pe suprafaţa din ce în ce mai subţire, presărată cu avene, a unei realităţi perisabile. Sub ele pândeşte încontinuu lumea subconştientului, iar staţia de metrou Zvrncul Pyt este o vamă.
Cei trei fraţi, MiculVânzător, Costumul şi AlbinosulPrelung, interacţionează cu personaje care, la rândul lor, reunesc toţi indivizii ce aparţin unei anumite tipologii. TatălNostru şi MamaOricui, Eva cea cu două capete, Bunicul Evei, singurul care îndrăzneşte să hrănească laioli, Fetiţa care se transpune, pe rând, în aproape toate personajele prezente în roman, toţi participă, fără să-şi dea seama sau în mod deliberat, de pe poziţii de forţă sau doar ca pioni, la Jocul de-a mortiţa.
Jocul de-a mortiţa distorsionează orice realitate, dar în aceeaşi măsură poate să fie cea mai fidelă oglindă. Aici, trotuarul poate deveni subit peronul staţiei de metrou ZvrnculPyt,  iar călătorul se poate transforma, pentru eternitate, într-un rătăcit.
Deasupra pluteşte vocea din megafoane, ce se doreşte caldă, maternă, însă trădează isterie prin terminaţiile ascuţite ale fiecărui cuvânt:
“Stimaţi rătăciţi, nu vă vom uita niciodată! Nu vă vom uita niciodată, stimaţi rătăciţi!”

Număr de vizualizări :2089


2 Comments to “„Zvrncul Pyt sau jocul de-a mortiţa” de Andrei Trocea”

  1. basileus spune:

    …ce se-ntampla, este si va fi…;)

  2. vasile spune:

    Vorba lu’ Shefu: Domnul cel inalt este…?…sau baschet?:)

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro