Joi, 20 octombrie 2011, de la ora 19.00, la Salonul de proiecte (Calea Moşilor, nr. 62-68, etaj 2, Bucureşti), va avea loc vernisajul „Cortul diplomatic”. Artişti Anetta Mona Chisa, Lucia Tkacova şi Ion Grigorescu. Expoziţia se constituie în jurul unei structuri compuse dintr-un nucleu de imagini realizate de Ion Grigorescu, nucleu ce corespunde unei constelaţii de teme care au apărut în mod recurent în practica lui şi care pot fi interpretate pe mai multe niveluri de lectură.
Una din preocupările centrale ale lui Ion Grigorescu este explorarea raportului individului cu autoritatea politică, fie că el comentează statutul artistului în cadrul ierarhiilor sociale – dispunând în aparenţă de toată libertatea, dar fiind de fapt incapabil să clintească sau să influenţeze în vreun fel autoritatea reală a puterii, fie că e vorba de incursiuni istorice care îşi găsesc o rezonanţă în biografia personală, de chestionarea limitelor psihanalizei sau de reflecţii legate de soarta ideologiilor în lumea contemporană.
Pe această din urmă direcţie se produce intersecţia cu problemele investigate de Anetta Mona Chisa şi Lucia Tkacova care manifestă în demersul lor artistic o atitudine critică faţă de poziţiile de putere şi tipurile dominante de discurs care structurează angrenajul social. Chisa şi Tkacova au urmărit în mod programatic iconografia piramidei umane, aşa cum apare ea în diverse contexte, purtând variate semnificaţii, de la spectacolele omagiale regizate de propaganda regimurilor socialiste, înscenând triumful unor utopii iluzorii, la reprezentări critice ale ierarhiei de clase a sistemului capitalist sau la ideea de solidaritate pe care o inspiră efortul uman colectiv. Referinţele la trecutul recent sunt invocate pentru relevanţa lor actuală. Structura piramidală rămâne în continuare emblematica pentru felul în care e configurată astăzi distribuţia socială: ea perpetuează discriminarea şi e profund injustă pentru cei aflaţi la baza piramidei.