“Poeme medicinale” de Eugen Evu

oct. 3rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia„Poeţi contemporani”, a apărut volumul “Poeme medicinale” de Eugen Evu.

„Remarcabile, în poemele sale sunt în primul rând ştiinţa compoziţiei picturale, capacitatea de a estetiza o impresie, o «idee»; de o asertorică propoziţie, ajunge surprinzător la detaliul de iconografie prerafaelită… Într-o elegiacă rememorare poate fi izolat un tablou lucrat cu ingeniozitate de orfevru barochizant”… În altă parte frapează o scenă de gen, mitologică, alcătuită cu rafinament alexandrin… O rostire elegiacă, vag exaltată, convoacă simboluri cosmice ori elemente aparţinând lumii fenomenale. Timpul îl defineşte ca pe o „fiară suavă”… Nu rar, afectează un principiu vizionar. „Eugen Evu consacră o poezie a beatitudini existenţiale…” (Lucian Alexiu)

„Un frumos lirism se regăseşte în cărţile lui Eugen Evu, care ştie găsi cuvintele pentru a spune «pecetea catartică» a lui Dumnezeu, la fel de bine ca «gustul sărat al libertăţii». Există ceva de viziune naivă în această poezie, dusă de o istorie întreagă, hrănită de antice sentimente ca şi de emoţii provocate de lumea contemporană, ca, bunăoară, în foarte frumosul poem «Tânguirea mierlei». (Pierre Dubrunquez)

Număr de vizualizări :887


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro