Varujan Vosganian şi Lucian Dan Teodorovici, la Festivalul de Literatură de la Mantova

sept. 8th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 7-11 septembrie 2011, la Mantova se desfăşoară cel mai important festival de literatură al Italiei. Din partea României, la ediţia din 2011 au fost invitaţi scriitorii Varujan Vosganian şi Lucian Dan Teodorovici. Participarea celor doi scriitori români la Festivalul de Literatură de la Mantova, ca de altfel şi cea a Ştefaniei Mihalache la ediţia de anul trecut, este susţinută de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

În cadrul variatului program al festivalului se înscrie dialogul care va avea loc vineri, 9 septembrie 2011, la Palazzo Aldegatti din Mantova, între Varujan Vosganian şi scriitorul sârb Dragan Velikic. Manifestarea se va desfăşura sub genericul „Voci Mitteleuropee” („Voci central europene”) şi va fi moderată de scriitorul şi eseistul italian Luca Rastello.

În seara aceleiaşi zile, începând cu ora 21.30, la Chiesa di Santa Maria della Vittoria, va avea loc sub genericul „Vento dell’Est” („Vânt din Est”), un dialog între Lucian Dan Teodorovici şi scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov, moderat de jurnalista Marilia Piccone.

Împreună cu scriitorul neerlandez Herman Koch, Lucian Dan Teodorovici va mai participa duminică, 11 septembrie 2011, la Chiesa di Santa Maria della Vittoria, la un eveniment din cadrul secţiunii „Vocabolario Europeo” („Vocabular European”). Zece scriitori au fost invitaţi să propună un cuvânt din limba lor maternă, cu o semnificaţie deosebită pentru fiecare dintre ei, urmând să-şi motiveze alegerea în timpul manifestării. Lucian Dan Teodorovici a ales cuvântul „aşteptare”.

Cu ocazia manifestărilor de la Mantova, vor fi prezentate recenta ediţie în limba italiană a romanului lui Varujan Vosganian, Cartea şoaptelor (Il libro dei sussurri), publicată de editura Keller în traducerea Anitei N. Bernacchia, precum şi cea a romanului lui Lucian Dan Teodorovici, Circul nostru vă prezintă (La casta dei suicidi), publicată de editura Aìsara în traducerea Ilenei M. Pop.

Cele două traducătoare, printre cele mai active din tânărul val de traducători italieni de literatura română, vor fi prezente la Festivalul de Literatură de la Mantova, participarea lor fiind susţinută de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Număr de vizualizări :905


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro