Scriitoarea suedeză Karin Johanniss, laureata Premiului „Marin Sorescu” pe 2011

sept. 22nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Stockholm a decernat, în cadrul unei ceremonii organizate la Târgul de Carte de la Göteborg, Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2011. Premiul i-a fost acordat scriitoarei suedeze Karin Johannisson, “pentru cunoştinţele solide şi entuziasmul genuin cu care cercetează şi descrie legăturile dintre ştiinţele naturale, în primul rând istoria medicinei, şi ştiinţele umaniste, precum şi între idei şi societate, trup şi suflet. Atât arta, cât şi literatura au o prezenţă vie în cărţile lui Johannisson, care exercită o influenţă certă asupra beletristicii suedeze. La aceasta contribuie, printre altele, stilul rafinat şi privirea alertă cu care Karin Johannisson îşi abordează subiectele” (motivaţia juriului).

Karin Johannisson este scriitor, specialist în istoria medicinei şi profesor la Catedra de istoria doctrinelor din cadrul Universităţii din Uppsala. De la debutul în 1974, Karin Johannisson a publicat 13 volume aflate la intersecţia dintre ştiinţă, eseistică şi ficţiune. Lucrările ei – traduse în mai multe limbi – au influenţat numeroşi scriitori suedezi. Este o desăvârşită stilistă şi o erudită, ceea ce i-a adus atât premii literare, cât şi distincţii ştiinţifice. Este membră a mai multor academii şi doctor honoris causa în medicină. Pe 5 octombrie, Karin Johannisson va susţine o prelegere despre istoria sentimentelor la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Premiul “Marin Sorescu” este decernat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Laureatul a fost ales de un juriu format din Jonas Ellerström – editor, scriitor şi traducător, Gabriella Håkansson – scriitor şi critic literar, Fredrik Lind – librar, Annina Rabe – jurnalist cultural, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

Număr de vizualizări :1297


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro