Mihai Zamfir lansează “Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române”

sept. 11th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 12 septembrie 2011, ora 18.00, la Librăria Dalles din Bucureşti, profesorul, criticul literar şi scriitorul Mihai Zamfir lansează volumul I al lucrării “Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, apărut de curând în colecţia “Critică&Istorie literară” a Editurii Cartea Românească. Participă: prof. univ. dr. Mihai Dinu, criticul literar Cosmin Ciotloş. Moderator: Bianca Burţa-Cernat.

“Scurtă istorie” este o istorie sintetică şi mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuşi romancier, cartea de faţă reuneşte cele trei calificări ale autorului ei. La capătul unui lung şir de istorii ale literaturii române (unele excepţionale, altele oneste, cele mai multe anoste, adică didactic-istorizante), un stilistician se încumetă să recitească venerabilele texte, preocupat fiind exclusiv de performanţa lor literară, care – în ochii lui – rămâne primordial una stilistică. Descoperirile se vor dovedi de multe ori surprinzătoare. Aflăm cu această ocazie şi ce îi pot spune scriitorii români din secolul romantic unui romancier de la începutul secolului XXI.

Mihai Zamfir, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, predă stilistică, istorie literară şi literatură comparată. Debut în critică în 1962, la 21 de ani. Bursă doctorală în Franţa, sub îndrumarea lui Pierre Guiraud, Universitatea din Nice (1966-1967). Profesor la Universitatea din Lisabona (1972-1975). După Revoluţie, a fost Subsecretar de Stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (1990-1993) şi apoi Ambasador al României la Lisabona (1997-2001). Din 2007 este Ambasadorul României în Brazilia. Autor a numeroase sinteze, dintre care: Proza poetică românească în secolul XIX (1971), Imaginea ascunsă. Structura narativă a romanului proustian (1966),Poemul românesc în proză (1981), Formele liricii portugheze (1985), Cealaltă faţă a prozei (1988), Din secolul romantic(1989), Discursul anilor ’90 (1997). Mihai Zamfir este şi romancier: Poveste de iarnă (1987), Acasă (1992), Educaţie târzie (2 vol., 1998-1999), Fetiţa (2003), Se înnoptează. Se lasă ceaţă (2006).

Număr de vizualizări :1522


One Comment to “Mihai Zamfir lansează “Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române””

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro