Festivalul „Namaste India” la Muzeul Satului din Bucureşti

sept. 28th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2011, la Muzeul Satului din Bucureşti, are loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Namaste India”, eveniment dedicat marelui poet Rabindranath Tagore, primul scriitor din Asia laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 1913.

Evenimentul celebrează împlinirea a 150 de ani de la naşterea poetului, prin conferinţa „ Rabindranath Tagore, Citizen of his Country and of the Universe”, susţinută de către prof. dr. Uma Dasgupta, la Sala Multimedia MCPN (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional).

Rabindranath Tagore a devenit primul laureat Nobel al Asiei când, în 1913, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură cu volumul “Gitanjali: Song Offerings”, cu o introducere de W.B.Yeats.

Tagore nu a fost doar un poet extraordinar de flexibil; el a fost de asemenea un extraordinar autor de povestiri scurte, romane, piese de teatru, eseist şi compozitor şi un talentat pictor, ale cărui lucrări, prin mixtura între reprezentare şi abstracţiune, de abia acum încep să primească recunoaşterea pe care au meritat-o întotdeauna.

Pentru Tagore a fost foarte important ca oamenii să poată trăi şi gândi în libertate. Atitudinile sale faţă de politică şi cultură, naţionalism şi internaţionalism, tradiţie şi modernitate pot fi văzute toate în lumina credinţei sale. Dată fiind vasta întindere a realizărilor sale creative, poate cel mai surprinzător aspect al imaginii lui Tagore în Vest este caracterul său limitat; el este în mod curent văzut ca „marele mistic din Est”, o imagine cu un mesaj pretins pentru Vest, pe care unii o acceptă, alţii o displac, iar alţii o găsesc de-a dreptul plictisitoare. Mai mult, acest Tagore a fost creaţia proprie a Vestului, parte a tradiţiei sale de căutător al mesajului din Est, în special din India, care – după cum Hegel o spune – a „existat de milenii în imaginaţia europenilor”.

Prof. Uma Dasgupta este, la ora actuală, cea mai importantă specialistă în viaţa şi opera lui Tagore din lume, coordonatoare a seriei Tagore la prestigioasa Oxford University Press. A absolvit Presidency College, Calcutta University şi a obtinut doctoratul la Oxford University. Cercetarea postdoctorală a Umei Dasgupta s-a concentrat asupra lui Rabindranath Tagore şi a instituţiilor de învăţământ înfiinţate de acesta la Santiniketan and Sriniketan, între 1901-1941. A predat la Jadavpur University Calcutta, Visva-Bharati University Santiniketan şi la Indian Statistical Institute.

Aici detalii program

Număr de vizualizări :1311


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro