Dubla măsură a lui Gabriel Liiceanu

sept. 25th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul Alexandru Petria a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un text despre intelectualii români care, într-un fel sau altul, se implică în politică şi despre modul în care „apar” în urma acestor asocieri. Textul integral semnat de Alexandru Petria îl găsiţi mai jos.

Charles Bukowscki a scris într-o povestire că „politica e ca şi cum ai încerca să i-o tragi în fund unei pisici”. Ieşi zgâriat, cu răni adânci şi dureroase, compromiţătoare. Comparaţia deşucheată a americanului se potriveşte de minune realităţii perverse a politicii româneşti. Şi unora dintre intelectualii care se avântă în ea.

Într-o pauză din delectarea cu Bukowscki, ce potrivire!, navigând pe net, am descoperit un articol vechi de-al lui Gabriel Liiceanu, „Câteva precizări despre logica lui ex-„, „România Liberă”, Anul L, Nr 14674, Serie nouă, nr 640, 29 aprilie 1992. Eseistul se referea în el la Regele Mihai, la modul incalificabil în care a fost tratat de Ion Iliescu. Care-l numea metodic ex-Rege, cu intenţie minimalizatoare. „Nu este adevărat că Regele Mihai este ex-regele României, aşa cum nu este adevărat că preşedintele României, dl Ion Iliescu, este ex-prim secretar. Sau altfel spus: pe cât de puţin este Ion Iliescu „ex-prim secretar”, tot atât de puţin este Regele Mihai „ex-rege”. Fiecare a fost şi este ceea ce a fost şi este dintotdeauna: Regele-rege, dnii Iliescu, Bârlădeanu, Marţian şi ceilalţi-secretari, prim-secretari şi propagandişti de partid. Toţi sunt ce-au fost: unii regi, alţii activişti.”, a afirmat cu revoltă Liiceanu.

După o acoladă temporară de aproape 20 de ani, recent, Traian Băsescu l-a numit tot ex-Rege pe Regele Mihai. „Abdicarea regelui a fost un act de trădare al interesului naţional al României. Un act de trădare din partea regelui. Ăsta e punctul meu de vedere”, afirma în vară acelaşi Băsescu, care a aruncat şi că Regele Mihai a fost „slugă la ruşi”.

Dacă în vară încă speram şi la o reacţie a lui Liiceanu la insanitatea lui Băsescu, ca o dovadă de verticalitate în al doişpelea ceas, la ora redactării articolului nu mai aştept nimic. Liiceanu este un om al dublei măsuri. Prea orgolios să-şi asume deschis greşelile. Să recunoască răspicat că a pariat pe un om nedemn de funcţia de preşedinte al României. Bărbăteşte. De ce nu susţine despre Băsescu ce a zis cu îndreptăţire despre Iliescu?

Pisica lui Bukowski l-a cam desfigurat pe Gabriel Liiceanu. A rămas să respire printre noi ex-Gabriel Liiceanu. Pe firul logicii lui „ex”…

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :2319


5 Comments to “Dubla măsură a lui Gabriel Liiceanu”

 1. […] publicat pe Agentia de Carte http://www.agentiadecarte.ro/2011/09/dubla-masura-a-lui-gabriel-liiceanu/ Share this:StumbleUponDiggRedditMai multEmailFacebookLinkedInTwitterPrintLike this:LikeBe the first […]

 2. ionuca spune:

  E Charles Bukowski, nu Bukowscki…

 3. Alexandru Petria spune:

  Ai dreptate.

 4. julia spune:

  Ati fost corectat, a aparut pe sit, ati fost de acord, totul foarte transaparent, in postare directa. Felicitari, domnule!
  …L-am atentionat pe Stelian Tanase pentru neglijente ortografice de tipul „sia, maim ult”, invitandu-l sa mai citeasca o data inainte de a posta, ca nu se face sa apara astfel de greseli „din viteza”.
  Am uitat de acest episod, dar peste vreo sapt cand am vrut sa scriu ceva, nu a mai aparut nimic pe situl lui. Deci, m-a cenzurat, ma cenzureaza inca S. Tanase. Nu-mi vine sa cred….

 5. julia spune:

  🙂 hm, erata : transparent

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro