spot_img

Debutul toamnei la ICR New York

Institutul Cultural Român din New York anunţă un excelent debut al sezonului toamnă-iarnă care cuprinde continuarea turneului filmului „Aurora” în Statele Unite, o nouă prezenţă românească la festivalul de film de la Telluride, expoziţii ale artiştilor români la galerii recunoscute din New York şi de pe teritoriul Statelor Unite, lansarea documentarului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” pe ecranele americane şi retrospectiva Andrei Ujică la Museum of the Moving Image în paralel cu un program special de film românesc la Jacob Burns Film Center curatoriat de Mihai Chirilov. Luna septembrie a debutat spectaculos la New York pregătind publicul american pentru o serie de evenimente care va culmina în luna decembrie cu ediţia a şasea a Festivalului de Film Românesc la Lincoln Center.

Filmul românesc se află în acest început de toamnă în lumina reflectoarelor americane, cu sprijinul ICR New York. După ce a avut premiera în iulie 2011 la IFC Center din New York, filmul Aurora, în regia lui Cristi Puiu, continuă să ruleze în lunile septembrie-decembrie în alte oraşe americane. Festivalul de Film de la Telluride, care s-a desfăşurat între 2 – 5 septembrie, a inclus în selecţia acestei ediţii documentarul animat Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian. Documentarul prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. În film Crulic devine post-mortem comentatorul propriei morţi cu ajutorul vocii actorului Vlad Ivanov. Cu susţinerea ICR New York, Vlad Ivanov a participat la această primă proiecţie americană a filmului şi a intrat în dialog cu publicul prestigiosului festival.

Prezenţa filmului românesc în Statele Unite nu se încheie aici. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, a fost lansat pe ecranele americane în 9 septembrie la Elinor Bunin Monroe Film Center din cadrul Lincoln Center, bucurându-se de critici remarcabile în The New York Times (semnată de Manhola Dargis), Time Out New York (unde filmul este singurul cotat cu cinci stele din cinci din seria de filme selectate), The New Yorker şi alte numeroase bloguri şi publicaţii specializate. În data de 10 septembrie, a avut loc o sesiune de discuţii cu publicul în jurul peliculei lui Andrei Ujică, la care au participat Corina Şuteu (director al ICRNY) Scott Foundas (director artistic adjunct al Film Society of Lincoln Center) şi Leo Goldsmith (critic de film şi doctorand la NYU). Deşi documentarul a fost programat sa ruleze pentru o săptămână, succesul pe care l-a înregistrat la publicul american i-a determinat pe reprezentanţii Lincoln Center să prelungească perioada de proiecţii cu încă o săptămână. Filmul urmează a fi prezentat şi în alte oraşe de pe coasta de est a Statelor Unite, în special în mediul academic, în locaţii precum: Bard College, Harvard University, Cornell University.

În continuare The Museum of the Moving Image in parteneriat cu ICR New York va prezenta în 1 şi 2 octombrie 2011 o retrospectivă Andrei Ujică, oferind publicului spre vizionare toate cele trei filme realizate de regizor: Videogramele unei Revoluţii (1992), Out of the Present (1999) şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010). Celor trei proiecţii li se vor adăuga două momente speciale: introducerea realizată de profesorul Vladimir Tismăneanu filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în data de 1 octombrie, şi masa rotundă din 2 octombrie, care îi va aduce împreună pe Andrei Ujică, Norman Manea, Kent Jones şi Ian Buruma. Andrei Ujică va fi prezent si la proiecţiile de la Jacob Burns Film Center (4 octombrie), Bard College (5 octombrie) şi Harvard University (6 octombrie).

Jacob Burns Film Center, unul dintre cele mai importante centre de film din statul New York, co-organizează în perioada 23 septembrie – 6 octombrie, în parteneriat cu ICR New York, un program special dedicat cinematografiei româneşti, curatoriat de Mihai Chirilov. Seria de filme intitulată New Romanian Cinema va cuprinde o selecţie din cele mai importante producţii româneşti ale ultimului deceniu după cum urmează: Amintiri din Epoca de Aur, r. Cristian Mungiu/Ioana Uricariu/Hanno Hofer/Constantin Popescu, care va deschide seria; Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r. Andrei Ujică, programat pentru seara de închidere; 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu; California Dreamin’, Cristian Nemescu; Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean; Poliţist, adjectiv, r. Corneliu Porumboiu; Niki şi Flo, r. Lucian Pintilie; Legături bolnăvicioase, r. Tudor Giurgiu; Felicia, înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; Filantropica, r. Nae Caranfil; Scurt metraje: Visul lui Liviu, r. Corneliu Porumboiu; Colivia, r. Adrian Sitaru; Stopover, r. Ioana Uricaru; Captivi de Crăciun, r. Iulia Rugină. Regizorului Cristi Puiu, emblemă a noului val în cinematografia românească, i se va acorda o atenţie specială prin prezentarea lungmetrajelor Marfa şi banii, Moartea domnului Lăzărescu, Aurora şi al scurtmetrajului Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea. Mihai Chirilov va introduce filmele şi va răspunde întrebărilor publicului. Cu prilejul retrospectivei, va avea loc în data de 7 octombrie şi un eveniment special – proiecţia peliculei lui Alexandru Tatos Duios Anastasia trecea în prezenţa protagonistei Anda Onesa.

La Washington, în data de 27 septembrie, Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite, Canada şi Mexic va prezenta, în parteneriat cu ICR New York, un program de documentare moldoveneşti cu ocazia Aniversării jubiliare dedicate celor 20 de ani de la Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Producătorul Virgiliu Mărgineanu, care este şi directorul Festivalului Cronograf, şi regizorul Leontina Vataman vor introduce filmele şi se vor angaja în discuţii cu publicul. Din program fac parte documentarele Aria, r. Vlad Druc, SARMAna de pe Prut, r. Leontina Vataman, 20 de ani de independenţă şi lungmetrajul Nuntă în Basarabia, r. Napoleon Helmis.

Nu în ultimul rând, începutul toamnei înscrie o prezenţă consistentă a vernisajelor artiştilor români pe teritoriul Statelor Unite. Astfel, în New York, Marc Straus a inaugurat, în data de 7 septembrie, noua sa galerie printr-o expoziţie de picturi semnate de Leonardo Silaghi, care va rămâne deschisă până în data de 2 octombrie. Între 15 septembrie şi 22 octombrie, expoziţia lui Şerban Savu, Close to Nature, poate fi vizitată la Galeria David Nolan. De asemenea, artiştilor Bogdan Vlăduţă şi Sergiu Toma le sunt dedicate expoziţii personale la Galeria Ana Cristea, respectiv Galeria SLAG, pe toată durata lunii septembrie. Galeria Parlor din New Jersey o prezintă în ziua de 20 septembrie pe artista Gabriela Rusu cu expoziţia Painting as an Internal Self-Portrait. În Philadelphia, Galeria 339 găzduieşte între 16 septembrie şi 12 noiembrie expoziţia Painted Cubes a lui Ion Zupcu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508