Coregraful Cosmin Manolescu, la Seoul International Dance Festival 2011

sept. 29th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 3-7 octombrie 2011, coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundaţiei Gabriela Tudor, va participa la cea de-a 14-a ediţie a Seoul International Dance Festival 2011, organizat de Comitetul Internaţional al Dansului – CID UNESCO din Coreea de Sud. Festivalul este unul din cele mai importante evenimente de profil din Asia. Invitat al festivalului în cadrul unui program special dedicat dansului contemporan din Estul Europei, Cosmin Manolescu va prezenta spectacolul „superGabriela şi va susţine o prezentare video despre scena de dans contemporan din România şi din ţările balcanice.

Participarea lui Cosmin Manolescu în cadrul festivalului de la Seoul este realizată cu sprijinul finanicar al Institutului Cultural Român prin Programul Cantemir, principalul program de finanţare ce suine prezenţa constantă a artiştilor români la festivaluri din străinătate.

superGabriela este un “tulburător, frumos si straniu” solo coregrafic despre dragoste si durere, dedicat Gabrielei Tudor (www.gabrielatudor.ro). Piesa este creată şi interpretată de Cosmin Manolescu, fiind o producţie a Fundaţiei Gabriela Tudor/ Compania Paradis Serial, realizată cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Dansului, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Institutului Cultural Român/Programul Cantemir. superGabriela este versiunea adaptată pentru un singur interpret a spectacolului SUPERSOMETHING, care a reprezentat ultima colaborare artistică între coregraful Cosmin Manolescu şi managerul Gabriela Tudor. Premiera piesei a avut loc pe scena teatrului PS 122 din New York în noiembrie 2010, spectacolul fiind bine primit de presa americană, care i-a acordat un spaţiu important, având cronici atât în “The New York Times”, cât şi pe blogurile de specialitate dedicate dansului. Spectacolul va fi prezentat la Seoul în data de 7 octombrie 2011.

Tot în cadrul festivalului SIDance 2011, Cosmin Manolescu va face o prezentare video despre dansul contemporan din România în data de 6 octombrie 2011, în cadrul întâlnirii anuale a Academiei Criticilor de Dans din Coreea, la care vor participa o serie coregrafi şi critici de dans din Asia. Prezentarea video face parte dintr-un ciclu de video-conferinţe iniţiat în 2002 de Cosmin Manolescu şi îşi propune creşterea vizibilitatii dansului contemporan românesc pe scena internaţională. Pe durata vizitei, coregraful român va avea întîlniri cu diferiţi artişti, manageri şi organizaţii de dans asiatice în vederea demarării unui proiect important de colaborare româno-asiatică în anul 2013.

Vizita la Seoul va fi urmată de premiera unui nou spectacol de dans contemporan ce va fi realizat de Cosmin Manolescu în luna noiembrie, în colaborare cu coregrafa sud-coreană HeJin Jang şi coregrafa italiană Gabriella Maiorino, stabilită la Amsterdam. Sub titlul AVAILABLE”, spectoculul va avea premiera în noiembrie 2011 la Bucureşti şi Cluj-Napoca, în cadrul festivalului Temps d’Images.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer şi manager cultural. Este director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor şi al Asociaţiei ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti in Romania – reţea fondată de Gabriela Tudor în 2006. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes în importante festivaluri şi teatre de dans din Amsterdam, Barcelona, Bassano del Grappa, Beirut, Bremen, Bucureşti, Dublin, Florenţa, Liverpool, Lyon, New York, San Diego, Paris, Porto, Roma, Rotterdam etc. În 2005 Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Paris îi acordă premiul „Nouveau Talent Choregraphie” pentru spectacolul „Paradis Serial” şi proiectul „Don’t Ask the Blond”. În prezent Cosmin Manolescu conduce programul european de mobilitate si schimburi artistice E-Motional Bodies & Cities” realizat în parteneriat cu organizaţii de dans din Cipru, Letonia, Irlanda, Turcia şi Marea Britanie. Împreună cu Gabriela Tudor a avut un rol major în dezvoltarea dansului contemporan în Romania şi în crearea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

Număr de vizualizări :1439


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro