„Compania poeţilor tineri în 100 de titluri” alese de Dan Coman şi Petru Romoşan

sept. 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Compania, a apărut antologia „Compania poeţilor tineri în 100 de titluri”, cu texte alese de Dan Coman şi Petru Romoşan. În această antologie apar poeme semnate de Constantin Acosmei, Gabi Eftimie, Teodor Dună, Ruxandra Novac, Ştefan Manasia, Marin Mălaicu-Hondrari, Claudiu Komartin, Radu Vancu, a. urmanov, V. Leac, Florin Partene, Elena Vlădăreanu, val chimic, Dan Coman.

« În primul rând, n-am putut să-mi refuz încă o ocazie de a-i re­citi pe poeţii din generaţia mea. Mai toată lumea (de la cri­ticii titulari de rubrici în reviste serioase până la nenumăraţii comentatori de pe blogurile literare) vorbeşte despre ei; des­tul de mulţi, din nefericire, o fac în lipsa textelor, astfel că, de cele mai multe ori, impresia e că mai mult se vorbeşte de noua generaţie de poeţi decât se citeşte din cărţile lor.» (Dan Coman)

« Ce aduc nou noii poeţi? Lipsa lor de livresc este bine compensată de un cosmopolitism trăit. Sunt curajoşi şi cu ver­bul, şi cu virgula. Sfidează, provoacă, detestă apăsat, tră­iesc pentru sentiment, deşi antisentimental. Consumă muzici, alcool şi o tehnologie pe care o şi abhoră. Ei chiar sunt ai secolului XXI, din codrii Traciei, dar şi pretutindenari. Dis­pre­ţuiesc diplomele şi onorurile, altele decât cele care privesc poezia lor. Se închid în casă, se ascund (o „jderiţă“ ne spune pe şleau : „prietenii mei sunt ascunşi în scorburi / în locuri în­tunecate“ !), refuză lumea care li s-a păstrat. Se dezinteresea­ză de ecoul critic, iar mass-media, sinistru politizată, le apare, bineînţeles, vulgară, dezgustătoare. Sunt mândri de vul­nera­bilitaţile lor şi le poartă ca pe nişte medalii. În compa­raţie cu ei, optzeciştii sunt, într-adevăr, învechiţi. Două­mi­iştii ştiu că sunt înşelaţi, înţeleg cine îi înşeală şi nu mai dau doi bani pe şmecherii estetizante sau esopice. Nu mai sunt „bogo­milici“. Dimensiunea etică, interesul pentru social şi po­litic nu sunt deloc neglijate. Sunteţi preveniţi: tinerii poeţi români îşi vor ţara înapoi.” (Petru Romoşan)

Număr de vizualizări :1684


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro