„Obiceiuri agrare în tradiţia populară românească” de Dumitru Pop

sept. 6th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Dacia XXI, în colecţia „Antropologie, Folclor, Etnologie”, a apărut volumul „Obiceiuri agrare în tradiţia populară românească” de Dumitru Pop.

„Recunoscând şi afirmând fără echivoc însemnătatea documentar-istorică a culturii populare în general, se impune să subliniem valoarea cu totul remarcabilă pe care o prezintă din acest punct de vedere creaţiile rituale, mai cu seamă pentru perioadele mai vechi ale istoriei diferitelor comunităţi umane. Căci, spre deosebire de un obiect de port popular sau de o unealtă, de un cântec sau de o poveste, care prezintă de regulă o încărcătură documentară mai redusă, cel puţin ca sferă de cuprindere, şi care pot trece cu relativă uşurinţă de la o comunitate etnică la alta fără ca fenomenul să aibă semnificaţii majore în ceea ce priveşte trecutul acestora şi modul lor de viaţă, riturile şi obieciurile sunt – cu rare excepţii – vechi şi complexe sinteze culturale, aparţinătoare genetic unei anumite civilizaţii şi mentalităţi, ilustrând astfel un anume orizont de viaţă materială şi spirituală.” (Dumitru Pop)

Număr de vizualizări :1937


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro