„Candelabrele Cerului” de Ioan Petraş

sept. 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia „Poeţi contemporani”, a apărut volumul „Candelabrele Cerului” de Ioan Petraş.

„Poeziile părintelui Ioan Petraş nu se sustrag discursului religios; ele se hrănesc dintr-o deplinătate a credinţei. Poetul transcrie stările de exaltare cu ştiinţa, cu arta si cu bucuria “maestrului spiritual”. Modelele lui Crainic, Blaga sau Daniel Turcea, nu sunt stânjenitoare, fiindcă “imaginile paradisului” pe care ni le propune Ioan Petras nu sunt false – nu sunt artificiale. Şi nu sunt artificiale fiindca în interior se poate citi o practică a închinării. Ritual şi ceremonie sărbătorească, poezia de faţă se adaugă unor cărţi de excepţie apărute în ultimii ani: dupa Eugen Dorcescu, Timişoara dă poeziei româneşti de azi pe cel de al doilea poet creştin important.” (Cornel Ungureanu)

„Poezia părintelui Ioan Petraș este, în esența ei, una evanghelică, a veștii celei bune, a certitudinii epifanife. Ea are un parcurs de inițiere, trecând prin unele canoane/stadii de purificare, până la sublima ei lămurire […]” (Paul Aretzu)

„Ioan Petras Arbore scrie poezii „frumoase” plecând de la idea potrivit căreia înnobilează realitatea pe care o ia în posesie.” (Adrian Alui Gheorghe)

Număr de vizualizări :1393


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro