“Invenţii care au schimbat lumea” de Rodney Castleden

sept. 21st, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meteor Press a apărut volumul “Invenţii care au schimbat lumea” de Rodney Castleden. Cartea adresată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent şi viitor” este un omagiu adus imaginaţiei creatoare a omului şi un îndemn la cunoaşterea şi aplicarea în beneficiul societăţii a tuturor marilor descoperiri ale minţii omeneşti.

Invenţiile caracterizează anumite societăţi, dar nu pe toate. Pentru ca invenţiile să poată vedea lumina zilei, societăţile trebuie să le permită indivizilor un anumit grad de independenţă de gândire şi acţiune. Într-o societate liber-cugetătoare, cu economie de piaţă, invenţiile pot apărea în orice moment. Deşi respectul publicului se îndreaptă, pe bună dreptate, către inventatorii în sine, la baza invenţiilor stau în principal condiţiile sociale, economice şi tehnologice. [Românul Petrache Poenaru a inventat un stilou în timp ce studia la Paris în 1827.]

Există adesea o legătură între descoperire şi invenţie. De la descoperirea faptului că lichidele se dilată sau se contractă proporţional cu variaţia temperaturii nu a mai fost decât un pas până la inventarea termometrului.

Invenţiile au uneori rolul de a rezolva o problemă specifică, de a îndeplini o sarcină anume. Apoi se dovedeşte că au tot felul de alte aplicaţii. Radarul a fost construit cu scopul de a depista aviaţia inamică; astăzi este folosit de poliţie pentru a-i prinde pe cei care gonesc în trafic.

În cursul istoriei, multe invenţii trebuie să fi dispărut fără urmă din cauza omniprezentelor probleme legate de găsirea capitalului, încheierea celor mai bune contracte de afaceri şi precauţia investitorilor.

Au existat numeroase încercări de identificare a celor mai bune sau mai importante invenţii. Într-un Top 10 al celor mai semnificative invenţii ale tuturor timpurilor, roata ocupă primul loc, urmată în ordinea importanţei de becul electric, presa tipografică, telefon, televiziune, radio, praful de puşcă, calculatorul personal, telegraful şi motorul cu ardere internă.

Autorul prezintă în ordine cronologică o selecţie fascinantă de invenţii (şi de topuri ale lor), arătând în ce fel fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

RODNEY CASTLEDEN este profesor şi autor englez prolific, pasionat de geografie, arheologie şi istorie, subiecte despre care a scris pe larg în ultimii treizeci de ani. Criticii şi cititorii deopotrivă i-au lăudat în mod constant meticulozitatea documentării, fluenţa exprimării şi originalitatea ideilor.

Număr de vizualizări :1678


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro