“Doctrina cosmologică a Kabalei” de Pierre Duhem

sept. 25th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia “Logos”, a apărut volumul “Doctrina cosmologică a Kabalei” de Duhem Pierre, în traducerea lui Gabriel Avram.

“Doctrina cosmologică a Kabalei” constituie cel de-al cincilea volum al monumentalei Histoire des Doctrines cosmologiques de Platon a Copernic, publicată de Pierre Duhem între 1913 şi 1959 şi în care acesta întreprinde o sinteză a doctrinei kabbalei, pornind de la principalele tradiţii iudaice de înţelegere a Divinităţii, aşa cum apare ea schiţată în cărţile ei fundamentale, de la Sepher Yezirath şi Zohar şi până la Masora, Misna, Tora şi Talmudul. „Cunoaşterea opiniei kabaliştilor asupra naturii divine – spunea Adam Frank – clarifică deopotrivă modul în care ei înţeleg actul de creaţie şi originea lumii; căci, în fond, aceste două lucruri se confundă în spiritul lor.

Pierre Maurice Marie DUHEM, cunoscut pentru analizele lui asupra indeterminării, criteriilor experimentale şi a dezvoltării ştiinţei în Evul Mediu, a fost un filozof francez preocupat de fizică (Leçons sur l’electricite et le magnetisme), matematică (Les origines de la statique) şi filozofia ştiinţei (La theorie physique son objet et sa structure). Studiile lui Duhem au adus o contribuţie majoră pentru ştiinţa secolului XX, în special pentru domeniul hidrodinamicii, elasticităţii şi termodinamicii (L’evolution de la mecanique). Redactate între 1913 şi 1959, cele 10 volume care formează corpusul Le Systeme du Monde. Histoire des Doctrines cosmologiques de Platon a Copernic, reprezintă opera fundamentală a lui Duhem, o istorie a ştiinţei ce constituie o descriere detaliată a evoluţiei gândirii şi ideilor ştiinţifice, cât şi o sinteză subtilă a marilor dezbateri ce au frecventat ştiinţa, de la Platon şi până în veacul al XIV-lea.

Număr de vizualizări :1464


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro