spot_img

Noi traduceri din literatura universală, la Polirom

În colecția “Biblioteca Polirom” a Editurii Polirom, vor apărea volume semnate de Vladimir Nabokov –Adevărata viață a lui Sebastian Knight ,Ernest Hemingway- Moarte după-amiaza”, Cormac McCarthy –Căluții mei, căluți frumoși ”, Elif Shafak-Cele patruzeci de legi ale iubirii”, Eiji Yoshikawa-„Povestea familiei Heike”.


Adevărata viață a lui Sebastian Knight” de Vladimir Nabokov, în traducerea Ancăi Băicoianu, va apărea în seria de autor „Vladimir Nabokov” a Editurii Polirom.

“Adevărata viață a lui Sebastian Knight” este primul roman scris în limba engleză de către Nabokov, în perioada pe care a petrecut-o, în sărăcie, la Paris.
Naratorul, V., este prins în prima sa încercare literară, aceea de a scrie o biografie decentă și realistă a fratelui său vitreg, celebrul romancier Sebastian Knight. Pentru a reuși acest lucru, va reface traseul vieții acestuia, îi va intervieva colegii de la Cambridge, prietenii și fostele iubite. Totul pentru a combate biografia oficială, eronată, scrisă de fostul secretar al lui Sebastian Knight, Goodman.
Finalul aduce cu el nu o lămurire a misterelor ce-l înconjurau pe Knight, ci-l va adânci pe V. din ce în ce mai mult în opera fratelui său, până la asimilare. Întrebarea care se pune este dacă nu cumva V. e personajul unui roman scris de Sebastian Knight…

„Moarte dupa-amiaza”de Ernest Hemingway, apare în traducerea lui Ionuț Chiva, în seria de autor „Ernest Hemingway”. Ernest Hemingway este laureat al Premiului Pulitzer (1953) și al Premiului Nobel pentru Literatură (1954).

“Moarte după-amiaza” (publicată pentru prima dată în 1932) este aproape un documentar, în modernitatea și imagistica sa, despre un spectacol-ceremonie, tragic și revelator.
Este un volum nonficțional în care Hemingway descrie și explică aspectele tehnice ale acestui ritual, intensitatea impresionantă, spirituală, și frumusețea clasică a luptei dintre un om și un animal. Văzute prin ochii lui, coridele devin o artă, un balet cu o coregrafie specială, cu artiști stranii, de la amatori, la maeștri ai grației și vicleniei. Iar în stilul tipic al lui Hemingway, această istorie grandioasă a luptelor cu tauri devine pe parcurs o meditație asupra naturii lașității și curajului, asupra aventurii și morții, adusă  la viață de comentariile sale abrupte.

Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak, va apărea în traducerea Adei Tanasa.

În cel mai recent roman al său, Elif Shafak întrețese cu iscusința unui artizan de covoare turcești firele a două povești pe cât de îndepărtate în timp, pe atât de captivante, creând un model ale cărui detalii bogate se contopesc într-un întreg de o armonie desăvârșită. Viața searbădă a Ellei Rubinstein – o mamă casnică și o soție nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimbă din temelii când, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenție literară și i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Jalaluddin Rumi și dervișul sufit Shams din Tabriz și forța eliberatoare, modelatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni și care îl va schimba curând și pe al ei, când între Ella și Aziz Zahara, autorul romanului, se înfiripă o minunată poveste de dragoste.

“Căluții mei, căluți frumoși” de Cormac McCarth, va apărea în traducerea Iuliei Gorzo.

John Grady Cole, un tânăr de16 ani, aflat la capătul unei lungi tradiții de fermieri texani, este forțat să renunțe la singurul mod de viață pe care îl cunoaște. Cole și alți doi prieteni decid să își încerce norocul în Mexic, un ținut deopotrivă frumos și părăsit, neprietenos și pitoresc. Dar călătoria, aparent idilică, plină de aventuri și întâmplări hazlii, îi duce într-un loc unde visele se plătesc cu sânge.
O poveste despre maturizarea forțată, despre responsabilitate, răzbunare și supraviețuire.

„Povestea familiei Heike” de Eiji Yoshikawa, apare în traducerea Lorenei Lupu.

În secolul al XII-lea, Kyoto era un oraș magnific, unde domneau însa fărădelegile, lăcomia și crima. Nobilii îi asupreau pe oamenii de rând, iar trupe de călugări budiști înarmați îi terorizau pe demnitari și pe orășenii săraci deopotrivă. Ca măsură disperată, împăratul le-a poruncit clanurilor Heike și Genji să înăbușe violențele, revoltele și jafurile. Cu toate că cele două clanuri au ieșit victorioase, ulterior s-au luat la harță când a venit rândul împărțirii prăzilor de război șo astfel a început un război ce avea să dureze un întreg secol.
“Povestea familiei Heike” prezintă ascensiunea la putere a lui Kiyomori, din clanul Heike, în această perioadă sângeroasă. Dintr-un tânăr sarac lipit, Kiyomori va ajunge principalul sfetnic al împăratului. Deși a fost un om blajin și învățat, a lăsat în urma sa numai pustiu și vărsări de sânge și tocmai această întorsătură bizară a sorții luiKiyomori este descrisă în capodopera clasică a lui Yoshikawa.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508