“Pacea iluziilor. Marea strategie americană din 1940 până în prezent” de Christopher Layne

aug. 22nd, 2011 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, în colecţia “Collegium. Relaţii internaţionale”, a apărut volumul Pacea iluziilor. Marea strategie americană din 1940 până în prezent” de Christopher Layne, traducere şi studiu introductiv de Simona Soare.

Deopotrivă studiu istoric şi lucrare de rafinată analiză teoretică, “Pacea iluziilor” pleacă de la o observaţie simplă: din momentul în care s-au afirmat ca mare putere, Statele Unite au fost permanent tentate să urmeze o strategie de expansiune. Securitatea Americii şi chiar valorile fundamentale americane ar fi fost ameninţate într-o lume care n-ar fi fost deschisă ideologic şi economic penetrării Statelor Unite. Soluţia pentru asigurarea unei asemenea deschideri era obţinerea hegemoniei extraregionale. Urmând această logică, încă din anii celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au încercat să cucerească şi să păstreze statutul de hegemon în Europa Occidentală, Asia de Est şi Golful Persic. Sfârşitul Războiului Rece a modificat profund peisajul internaţional, dar nu a adus schimbări semnificative în marea – şi costisitoarea – strategie americană. Se va dovedi ea câştigătoare pentru SUA sau America va avea soarta pe care au avut-o şi aleşi hegemoni de-a lungul istoriei? Există o strategie alternativă?

Număr de vizualizări :1263


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro