“Nicolas Dickner” de Nikolski, multipremiat în Canada

aug. 7th, 2011 | By | Category: Proiecte

La Editura RAO a apărut volumul “Nicolas Dickner” de Nikolski, în traducerea Oanei Felicia Cojocaru.

Suntem în primăvara lui 1989. Trei tineri – Noah, Joyce și un narator neidentificat – își părăsesc îndepărtatul ținut de baștină, urmându-și fiecare traseul de migrație, asemenea unor fantastice făpturi oceanice. Ajung cu toții înMontreal, dar pe căi diferite, drumuri de descoperire personală, presărate cu greșeli și cu încercări, cu dezamăgiri amoroase, și marcate de întortocheatele încrengături ale arborelui lor genealogic comun. Deși ei se socot a fi singuri, traseele li se întretaie neîncetat, lăsând să se întrevadă simetria din profundul existenței lor.

Nicolas Dickner are un talent înnăscut de povestitor, episoadele pline de farmec și de umor ale acestui roman dezvăluindu-ne, într-o înșiruire apropiată travaliului unui zoolog, surprinzătoarele legături dintre arheologi obsedați de gunoaie, pirați din vremuri trecute și prezente, șerpi demare, specii de pește ton, un scafandru analfabet, un computer Commodore 64, o carte enigmatică, lipsită de coperte și o busolă stricată al cărei ac indică înverșunat direcția satului aleutin Nikolski.

Culegerea sa de proză scurtă Encyclopédie du petit cercle (Enciclopedia micului cerc), apărută în 2000, a fost recompensată cu premiile literare canadiene Adrienne-Choquette (2001) și Jovette- Bernier (2001). Romanul Nikolski (2005) a primit o pleiadă de premii în Canada (Prix des Libraires, Prix littéraire des collégiens, Prix Anne-Hebert pentru roman de debut, Prix Printemps des Lecteurs – Lavinal, toate în anul 2006), Governor Generals Award pentru traducere a unei cărți din franceză în engleză (2008), iar în 2010 este câștigător al Canada Reads, o competiție a cărților literare de limbă atât franceză, cât și engleză din tot cuprinsul Canadei.

Nicolas Dickner este un scriitor canadian născut în Riviere-du-Loup, statul Quebec, în 1972. În prezent locuiește la Montreal, unde deține o rubrică literară în săptămânalul Voir. Înainte de Nikolski, romanul său de debut, apărut în 2005 și devenit imediat bestseller, a publicat o culegere de proză scurtă în anul 2001.

Număr de vizualizări :1304


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro