„MOVING ROMANIA”, primul festival de dans contemporan românesc în Germania

aug. 15th, 2011 | By | Category: Proiecte

În perioada 8-15 septembrie 2011 la fabrik Potsdam (Germania), va avea loc primul festival de dans contemporan românesc în Germania. Inițiat de Ciprian Marinescu și realizat împreună cu coregraful Cosmin Manolescu în calitate de curator, „MOVING ROMANIA” este primul mare eveniment coregrafic românesc organizat în străinătate ce își propune să promoveze activitatea dansatorilor și coregrafilor români pe plan internațional și să atragă atenția publicului german, a artiștilor și managerilor de dans din Germania asupra scenei de dans contemporan din România.

Secțiunea principală a festivalului cuprinde o selecție de spectacole de dans, printre care „Pretend We Make You Happy“ și „Dance a Playful Body“ de Andreea Novac, „Supergabriela“ de Cosmin Manolescu, precum și două premiere absolute, „Duet“ de Sergiu Matiș și Vlaicu Golcea, respectiv, „White Words-Blue Hearted” de Mădălina Dan și Mihaela Michailov, create special pentru manifestarea de la Postdam.

La invitația festivalului, Bogdana Pascal va realiza o instalație video-arhivă despre scena  coregrafică românească din ultimii ani, care va fi deschisă publicului larg în foaierul fabrik Postdam pe toată perioada evenimentului. Invitat special al festivalului va fi muzicianul Vlaicu Golcea, care va prezenta nu doar cea mai recentă creație artistică a sa, realizată în această vară împreună cu performerul Sergiu Matiș – colaborator în spectacolele celebrei coregrafe germane Sasha Waltz – ci va susține și două music jam sessions în serile festivalului. Evenimentul va mai cuprinde două mese rotunde în cadrul cărora manageri de dans români și germani vor analiza posibilități de colaborare internațională în domeniul dansului contemporan.

Festivalul se va închide cu un atelier intensiv de cinci zile condus de coregrafele Mădălina Dan și Sabine Chwalisz, atelier care își propune să ofere artiștilor participanți șansa experimentării unor structuri spectaculare pentru grupuri mari de performeri.

Amplasat într-un cadru mirific, pe malul lacului, la scurtă distanță de Berlin, fabrik Potsdam – unul din cele mai importante centre coregrafice din spațiul german – va fi gazda unui program complex de evenimente culturale ce va oferi publicului german o imagine de ansamblu asupra mișcării coregrafice românești.

“Moving Romania” este un proiect finanțat de Centrul Național al Dansului București și de Fundația Robert Bosch, fiind organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român Berlin, fabrik Potsdam și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) este o organizație non-guvernamentală  cu sediul în România specializată în promovare și management artistic. ARPAS editează revista de artele spectacolului Scena.ro, publică traduceri ale unor lucrări internaționale despre domeniul artelor spectacolului și intermediază schimburi internaționale de artiști, profesori și manageri culturali. De asemenea, ARPAS asistă și reprezintă un grup select de artiști și organizații culturale, în ceea ce privește producția de evenimente și turneele internaționale.

ARPAS este membră a Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI) din Romania.

Număr de vizualizări :1270


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro