“Tabloul Singuraticului” de Nicolae Ioana

aug. 9th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 10 august 2011, ora 10:00, la Biblioteca Orăşenească din Mioveni, va avea loc lansarea volumului Tabloul Singuraticului” de Nicolae Ioana, Editura Dacia XXI, colecția „Poeţi contemporani”. Volumul se lansează în cadrul „Zilelor Oraşului Mioveni”. Vor vorbi despre această carte Ioana Verginia şi Sandra Cibicenco, reprezentantul editurii Dacia XXI.

„Gravitatea este difuză, este o proprietate a întregului limbaj poetic, limfă care circulă în organismul poeziei. Ea ţine în ultimă instanţă de substanţele ei vitale, imanente. Totuşi ea ni se înfăţişează şi ca emisiunea unor motive, difuze şi ele, în ale căror retorte se săvârşeşte alchimia nu a cuvântului, cât a lumii posibile pe care aces­ta o propune, lumea autarhică, într-o continuitate pe care limbajul poeziei moderne o poate doar omologa nu şi crea.” (Gheorghe Grigurcu)

„Tabloul Singuraticului este o culegere unitară şi care va releva celor mai rezervaţi dintre cititorii de până astăzi ai lui Nicolae Ioana un poet original şi profund… Aici şi nu numai, este de observat un adânc dramatism al poeziei lui Nicolae Ioana. O emoţionalitate permanent contrariată, provocată, rănită, anihilată: reversul îl constituie proiecţiile himerice. Ca şi la Botta (şi aici găsim probabil adevărata înrudire), Nicolae Ioana zugrăveşte în toată lirica lui, în diferite variante, acelaşi tablou al singuraticului, care, neputând rezolva contradicţia reală a fiinţei sale, o transferă în imaginaţie şi în vis.” (Nicolae Manolescu)

Număr de vizualizări :1397


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro