“Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat în limba georgiană

aug. 16th, 2011 | By | Category: Eveniment

Volumul “Născut în URSS” de Vasile Ernu a fost tradus şi publicat de curând în Georgia, la editura Bakur Sulakauri Publishing, în traducerea lui Gaga Lomidze. Apariţia editorială în traducere georgiană a fost susţinută de Institutul Cultural Român.“Născut în URSS”  reprezintă volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010). Cartea a fost distinsă cu Premiul pentru debut al revistei “România literară” şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2006. Pentru acelaşi titlu a obţinut nominalizări la Premiul de debut al revistei “Cuvântul”, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei “Observator cultural” şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.
“Născut în URSS” a fost publicat în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) şi în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a apărut recent la editura Akal din Spania, cu titlul “Nacido en la URSS” (traducere de Corina Tulbure), la editura Hacca din Italia, în traducerea Annitei Bernacchia, cu titlul “Nato in URSS”, dar şi la Editura L’Harmattan din Ungaria (traducere László Noémi). Cartea este în curs de apariţie la editura Claroscuro din Polonia.
„Vasile Ernu e tare prin relaxarea şi forţa cu care uneşte şi simetrizează Literatura şi Mesajul.” (Mihai Iovănel)

„Cel mai spectaculos debut al ultimilor ani este, de departe, cel al lui Vasile Ernu.” (Bianca Burţa-Cernat)

„Vasile Ernu îşi permite luxul „iresponsabilităţii”, lux extrem de costisitor într-o cultură de provincie. Îşi permite formularea unei întrebări cu argumentaţie simplă care să neliniştească profund. Zguduirea adevărului „de la sine înţeles” într-un ritm nonşalant, aproape prietenos – aceasta e finalitatea, fără dorinţa emfatică de rezolvare a aporiei. Ernu împrumută aroganţa imperiului uresesist pierdut în istoria sa personală şi o foloseşte exact în sensul contrar pe care-l puseseră la cale propagandiştii războiului rece.” (Costi Rogozanu)

„L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie găsit cu orice preţ şi citit, citit, citit: Must Read! Scrie fără utopism şi ideologii şi mai ales fără ură. Scrie pur şi simplu bine, cu o frumoasă limbă simplă, ironică şi lirică.” (Gherman Sadulaev)

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator cultural. Este iniţiatorul şi coordonatorul revistei www.criticatac.ro.

În 2009 publică la editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului”, în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia şi Editura Hacca din Italia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) si a primit Premiul Tiuk! în 2009. În 2010 publică la editura Polirom, în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc”.

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului „Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Editura Cartier, 2008).

În luna mai a acestui an, în urma unui concurs de proiecte, Vasile Ernu a cîştigat o bursă de creaţie European Writers and Translators in Residence Programme. În cadrul bursei, Vasile Ernu va locui pentru o lună la Sarajevo, în toamna acestui an, timp în care va lucra la noua sa carte: „Acţiunea noii cărţi se desfăşoară în unul din oraşele de periferie ale Imperiului Ţarist, la începutul secolului XX, unde va avea loc un eveniment ce va schimba cursul acestui secol. Şi nu e vorba de revoluţii, războaie sau alte lucruri bine cunoscute. Există un loc şi un eveniment de la care va începe teribilul secol XX”, a spus autorul.

Număr de vizualizări :1312


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro