Prima animaţie românească 3D, la Muzeul Benzii Desenate

iul. 19th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 20 iulie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Benzii Desenate (etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană), are loc conferinţa „Animaţia şi banda desenată”, susţinută de Daniel Todoran-Rareş, sociolog şi editor al site-ului www.animationmagazine.eu. Evenimentul deschide „Seara animaţiei contemporane româneşti”. Conferinţa va fi însoţită de o expoziţie de o zi şi va fi urmată de câteva proiecţii-eveniment: „1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience”, imagini (fragment şi trailer) din lungmetrajul de animaţie „Crulic – drumul spre dincolo”, scurtmetraje realizate de tineri animatori din România, precum şi producţii ale unor creatori de origine română activi în străinătate.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience (MediaPro Pictures, regia: Ştefan Buzea; producător: Raluca Coman) este prima animaţie românească 3D stereoscopică (poate fi urmărit cu ochelari 3D). Regizorul Ştefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia şiAnamaria Buzea, creatorii serialelor de animaţie „Bălănel şi Miaunel”, „Peripeţiile lui Ionuţ”, „Temerarii de la scara 2”, „Roboţel şi Creionel”. Proiecţia „1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience” este posibilă cu sprijinul Samsung.

Crulic – drumul spre dincolo (coproducţie româno-poloneză, realizată de compania Aparte film), scenariul şi regia: Anca Damian, este realizat de animatorii Dan Panaitescu, Raluca Popa,Dragoş Ştefan, Roxana Bentu şi Tuliu Oltean.

Printre filmele proiectate se vor număra scurtmetraje realizate de Mihail Badica, cunoscut regizor de animaţie danez de origine romană.

Cu prilejul evenimentului va fi lansat site-ul www.animationmagazine.eu – publicaţie electronică în care sunt oferite informaţii despre animaţia autohtonă şi internaţională.

„În ultimii 21 de ani, zeci de tineri animatori români au fost nevoiţi să plece din ţară pentru a lucra în străinătate la diverse studiouri de animaţie. În prezent, ne mândrim cu animaţia generaţiei Gopo, cu animatorii români din străinătate şi cu scurtmetrajele de animaţie realizate de tinerii animatori romani. 20 de animatori români au lucrat în studiourile de animaţie din Ungaria.
(…)
Majoritatea animatorilor din România îşi realizează scurtmetrajele de animaţie acasă, cu forţe proprii. Sunt foarte puţini animatori care creează în studiouri de profil.
Cele mai multe scurtmetraje de animaţie româneşti sunt realizate în vestul ţării. Conform asociaţiei Metrion Oradea (organizatorul Festivalului de Film de Animaţie Metrion Oradea), aproximativ 50 de tineri animatori de naţionalitate maghiară realizează în fiecare an scurtmetraje. În Transilvania sunt câteva instituţii de învăţământ de stat şi privat care instruiesc tineretul în tainele animaţiei.
În cadrul competiţiei naţionale din cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est sunt multe scurtmetraje realizate de studenţii Universităţii Partium din Oradea şi Universităţii Sapientia din Cluj.“ (Daniel Todoran-Rareş)

Număr de vizualizări :1095


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro